Az RMDSZ elnöke Trump győzelméről: nem kell pánikba esni

„Nem kell pánikba esni Donald Trump győzelmétől” – kommentálta a Maszolnak az amerikai elnökválasztás eredményét Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint annyira erősek az Egyesült Államokban a demokrácia intézményei, annyira szilárd a fékek és egyensúlyok rendszere, hogy az elnök nagy butaságokat nem tud elkövetni.

„Hangsúlyeltolódásokra nyilván számítani lehet, lesznek változások, de nem fog a világ a feje tetejére állni. Ezért nem látok okot a pánikra. Több kérdésre azonban csak a következő hónapokban fogunk választ kapni, mert Donald Trumpnak nincs politikai múltja” – magyarázta. Kelemen Hunor emlékeztetett, a megválasztott elnök a szerdai győzelmi beszédében a kampányhoz képest már egy más arcát mutatta, más hangot ütött meg.

A politikus az üzletember választási győzelmét részben az amerikai társadalom bizonyos rétegeiben felgyülemlett dühvel magyarázza. Emlékeztett: van egy óriási szegmense az amerikai társadalomnak, főleg Közép-Amerikában, de a keleti parton is, amelynek tagjai a 2008-2009-es válságot és annak a megoldását egyértelműen a politikai elit rossz döntéseinek tulajdonítják.

„Ezt a választók azt látják, hogy a politikai döntéshozók megmentették a bankokat, a tőzsdét, a multikat, de az egyszerű emberrel nem foglalkoztak. Azt látják, hogy az egyszerű emberek a válság vesztesei maradtak, míg a krízis előidézői csak nyertek rajta. A dühüket most a szavazataikban juttatták kifejezésre” – véli Kelemen Hunor.

A politikus szerint jelentős amerikai közösségek a vesztesei a globalizációnak is: gyárak zártak be, munkahelyek szűntek meg a termelés áthelyezése miatt. „Erre jött egy elnökjelölt, aki nem politikus, nem úgy beszélt, mint a politikusok, sikeres Amerikában, és képes elnyerni az emberek bizalmát” – mondta a szövetségi elnök.

Kérdésünkre Kelemen Hunor azt is elmondta: az Európai Néppárt révén az RMDSZ-nek jók a kapcsolatai a Republikánus Párthoz kötődő Republikánus Intézettel. „Jó kapcsolataink vannak republikánus képviselőkkel és szenátorokkal, de jók a kapcsolataink demokrata politikusokkal is. Amikor legutóbb Washingtonban voltam, demokrata képviselőkkel is találkoztam” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?