Béremelés: feljelenti a PNL a plenáris ülés három vezetőjét

Bíróságon tesz panaszt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciója azok ellen, akik az alsóház hétfői plenáris ülését vezették - jelentette be szerdán Eugen Nicolăescu frakcióvezető. 

A liberális honatya szerint a képviselőház szerdán összehívott állandó bizottsága - amelynek tagjai túlnyomórészt PSD és ALDE-pártiak - meg se nézte a liberálisok által bemutatott bizonyítékokat, amelyek azt igazolják, hogy csalás történt a hétfői voksoláson. Hétfőn az alsóház többek közt a 20-as rendeletet is megszavazta a béremeléseket előíró módosításokkal együtt. "Ezt az arrogáns magatartást mindenkinek el kell utasítania" - jelentette ki Nicolăescu, aki szerint "borzalmas visszaélést" követtek el a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselői a gyűlésen. 

A PNL képviselői a hétfői plenáris ülésen készült audio- és videofelvételek kiadását kérték az állandó bizottságtól, amelyeket bizonyítékul fognak bemutatni a bíróság előtt. 

Eugen Nicolăescu azt is elmondta, a bűnvádi panaszt a hétfői ülést vezető házelnök, Florin Iordache, valamint a két alsóházi titkár, Marcel Ciolacu és Dragoş Zisopol ellen nyújtják be. 

A béremelésekről szóló 20-as rendeletet és módosításait törvényerőre emelő jogszabályt az alkotmánybíróságon is megtámadja a liberálisok csoportja - jelentette be a frakcióvezető. 

A képviselőház nem szavaz újra a rendeletről

Az alsóház állandó bizottsága szerdai ülése után bejelentette, hogy a képviselőház nem fogja újratárgyalni a 2016/20-as kormányrendelet béremelést szavatoló módosításait törvényerőre emelő, hétfőn megszavazott jogszabályt. 

Az újratárgyalást kedden kérte Eugen Nicolăescu a liberálisok frakciója nevében. Indoklása szerint a hivatalosan jegyzett 185 képviselő helyett csak 168-an voltak a teremben a szavazás időpontjában, és ezt videofelvétellel is tudják igazolni. "A napnál is világosabb, hogy meghamisították a szavazást" - jelentette ki kedden Nicolăescu. 

Kérését szerdán tárgyalta az alsóház állandó bizottsága. Marcel Ciolacu alsóházi titkár a bizottság ülését követően arról tájékoztatott: a testület úgy döntött, hogy a hétfői szavazás szabályszerűen történt. A házszabály szerint ugyanis a szavazás eredményét csak plénumban lehet megfellebbezni, ezt pedig egyetlen frakció sem tette meg - magyarázta Ciolacu. 

Kapcsolódók

Kimaradt?