Az alkotmánybíróságra kerül a béremeléseket előíró törvény

Megtámadja a kormány az alkotmánybíróságon az egészségügyi és tanügyi alkalmazottak béremelését előírányzó törvényt – közölte kedden a miniszterelnök.

Dacian Cioloș hangúlyozta, a kormány támogatja a tanárok és orvosok fizetésemelését, de a képviselőházban hétfőn megszavazott jogszabály csak növeli a közalkalmazotti kategóriák közötti bérkülöbségeket, és veszélybe sodorja a méltányos közalkalmazotti bértábla kidolgozását és alkalmazását.

A miniszterelnök figyelmeztetett: a törvény megszavazásával a képviselők megszegték a költségvetési fegyelemről szóló törvényt, amely tiltja a béremeléseket a közszférában a választások előtti fél évben. Ugyanakkor a jogszabály elfogadásával sérült szerinte a bikameralizmus elve is, a vitatott kormányrendelet ugyanis olyan mértékben módosult a képviselőházban, hogy a szenátusnak is szavaznia kellett volna róla. Ismert, hogy a felsőház hallgatólagosan (vita nélkül) fogadta el a törvényt.

A miniszterelnök szavai szerint a módosításokkal együtt elfogadott 20-as rendelet 4,8 milliárd lejes többletköltséget ró az államkasszára. A béremelések azt eredményezik hosszú távon, hogy jóval kevesebb pénz marad az egészségügyi és tanügyi intézmények infrastrukturális fejlesztésére, noha "az orvosok is panaszkodnak az egészségügyi infrastruktúrára, a tanárok és szülők is panaszkodnak a tanügyben tapasztalható körülményekre" - fogalmazott a kormányfő. 

Mint ismert, a képviselőház a egy júniusi sürgősségi rendelet parlamenti megerősítését használta fel arra, hogy olyan béremelésekről döntsön, amelyeket a kormány nem irányzott elő. A hétfőn elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől. A törvénytervezet egy sor bérpótlékot is meghatároz például a pedagógusképzési gyakorlatokat végző, az összevont osztályokban tanító, a hátrányos helyzetű térségekben, vagy börtönökben oktató tanárok számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?