Victor Ponta ellen is bűnvádi feljelentést tett a Colectiv Egyesület

Bűnvádi feljelentést tett kedden a főügyészségen Eugen Iancu, a Colectiv Egyesület elnöke mindazok ellen, akik a tavalyi Colectiv-tűzvész után kialakult helyzetért felelőssé tehetők.

A bepanaszolt személy között szerepel többek között Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter, Raed Arafat belügyi államtitkár és Victor Ponta volt miniszterlnök is.

Eugen Iancu úgy nyilatkozott, az áldozatok közül sokan a kórházi körülmények, a szakmai tudás hiánya miatt haltak meg, illetve azért, mert egy ideig tiltás korlátozta a sebesültek külföldre történő szállítását. 

A bűnvádi feljelentést mintegy ötvenen írták alá. A feljelentők emberöléssel, hivatali visszaéléssel, befolyással való üzérkedéssel vádolják az egy évvel ezelőtti tűzvész kimeneteléért felelős személyeket. 

Eugen Iancu az 112-es sürgősségi hívószám telefonos operátorairól azt mondta: a hívásokra káromkodva reagáltak, sértő kifejezéseket használtak azokra, akik a fájdalomtól ordítva kértek segítséget. 

A PSD elnöke, Liviu Dragnea pénteken úgy nyilatkozott, hogy nincs mit felróni Nicolae Bănicioiunak, hiszen tárcavezetőként egyetlen köze volt az ügyhöz: ő vágta át a sérülteket ellátó kórház, a Floreasca érintett részlegének szalagját az avatáson.

Victor Ponta kedden reagált a feljelentésre. Arra a kérdésre, hogy felelősnek érzi-e magát a 64 ember halálát követelő tűzvész és annak következményei miatt, a volt miniszterelnök azt mondta: akkor Dacian Cioloș miniszterelnök is hibás azért, mert vasárnap többen is meghaltak az A2-es autópályán egy tömeges balesetben. 

Victor Ponta emlékeztetett, hogy politikailag vállalta a felelősséget azzal, hogy lemondott kormányfői tisztségéről. 

Kapcsolódók

Kimaradt?