Kelemen: az RMDSZ programja a társadalom minden területét érinti

Az RMDSZ a társadalom minden területére kiterjedő javaslatcsomagot alkotott meg, legyen szó gazdaságról, oktatásról, infrastruktúráról, vidékfejlesztésről, szociális kérdésekről, vagy akár családtámogatásról – hangzott el pénteken délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kelemen Hunor szövetségi elnök tartott az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjeivel közösen.

Néhány nappal a parlamenti választási kampány hivatalos kezdete előtt Kelemen Hunor a szatmári egyházfőkkel találkozott, majd az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatót. Rámutatott, Szatmár az egyike azon helységeknek, amelyek képviselete megújul: a tapasztalt Erdei Dolóczky István képviselő mellett a Szövetség listáján szerepel Magyar Lóránd képviselőjelölt és Turos Lóránd szenátorjelölt is.

Az RMDSZ elnöke elmondta, habár óriási a társadalmi elégedetlenség és kiábrándultság, ami a politikai osztályt illeti, hitelességgel, megfelelő hozzáállással ezen lehet változtatni. „A mi jelöltjeink azáltal, hogy a közjót fogják előtérbe helyezni, a közösség szolgálatát tekintik legfőbb céljuknak, hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a megroppant bizalom helyreálljon” – fogalmazott, hozzátéve, a parlamentáris demokrácia megőrzése legalább ilyen fontos, így a politikai döntéseknek vissza kell kerülniük a politikai intézményekbe, különben nem beszélhetünk jogállamiságról Romániában.

Újságírói kérdésre a szövetségi elnök azokról az üzenetekről is beszélt, amelyekben „megmentenék” Erdélyt Bukaresttől. „Ha ezeket az üzeneteket román nyelven is elkészítettük, természetesen szerettük volna eljuttatni a román közösséghez is. Sokszor vádolnak bennünket igazságtalanul azzal, hogy el akarunk szakadni, izolálódni akarunk Bukaresttől, és most is azt várják el tőlünk, hogy mint a hóvirág, legyünk csak szépek. Ez esztétikai szempontból nagyon jó, politikai szempontból azonban szörnyű. Meggyőződésünk, hogy a pénzeket helyben kell elosztani, akik pedig többet termelnek, kapjanak lehetőséget arra, hogy a többletet befektessék, és ne kelljen sorban állniuk a visszaosztásért” – szögezte le. Kelemen Hunor azt is hozzátette, hogy érthetetlen számára, bizonyos nagy cégek egy adott bevétel fölött miért kénytelenek Bukarestben adózni, miért nem fizethetik oda adójukat, miért nem járulhatnak hozzá annak a régiónak a fejlődéséhez, ahol ezt a plusz értéket előállították. „Nem akarjuk sem kettőbe, sem háromba szakítani Romániát, nekünk csupán az az érdekünk, hogy fejlesszük közösségeinket” – szögezte le.

A szatmári jelöltek úgy értékelték, a szövetségi elnök jelenléte határozott kiállás a szatmári listán szereplők mellett. Erdei Dolóczky István parlamenti képviselő, a pénzügyi és költségvetési bizottság oszlopos tagja elmondta, azért indul ötödik mandátumért, mert szeretné befejezni azt a munkát, amit kollégáival együtt elkezdett 26 évvel ezelőtt. „Azt szeretnénk, hogy olyan gazdasági, szociális környezetet hozzunk létre a közösségünk támogatásával, amely biztosítja a jövőt gyermekeink, unokáink számára” – fogalmazott. Turos Lóránd szenátorjelölt arról biztosította a jelenlévőket, hogy egész Szatmár megyét fogja képviselni, és azt szeretné, ha a fiatalok itthon tudnának boldogulni, ha megfelelő oktatásban részesülnének, és ha élhető jövőjük lenne. Magyar Lóránd képviselőjelölt a vidékfejlesztés és mezőgazdaság területén szerzett tapasztalatát kívánja kamatoztatni a parlamentben. „Örülök, hogy megnyertük Szatmárnémetit és Szatmár megyét az önkormányzati választáson, azonban ez a parlamenti háttér, a parlamenti erő nélkül kevés, éppen ezért fontos a jelenlétünk” – fogalmazott. Azt ígérte tisztességesen, minden egyes szatmári emberért fog dolgozni az elkövetkező négy évben.

Kapcsolódók

Kimaradt?