Cioloş Verespatakról: az aranykitermelés nem prioritás

A kormány számára a verespataki aranykitermelés nem prioritás - jelentette ki a miniszterelnök pénteki, Gyulafehérváron tartott sajtóértekezletén.

Dacian Cioloş emlékeztetett: a Művelődési Minisztérium kezdeményezte, hogy Verespatak az UNESCO világörökség része legyen. Elmondta, a kormány arra törekszik, hogy védett övezet mellett folytatódhasson az aranybányászat.

A miniszterelnök pénteken Gyulafehérváron találkozott a verespataki közösség képviselőivel, akiknek bemutatta a hátrányos régiók megsegítésére kidolgozott kormányprogramot. Az elképzelések szerint a verespataki régióban 2017-től 1 és 5 millió euró közötti kis- és közepes beruházásokat támogatnak.

A kormányfő kiemelte, hogy a régió nem csak természeti kincsekkel, hanem csodálatos kulturális örökséggel is rendelkezik. Azt mondta, hogy el kell kerülni, hogy a kulturális örökség megőrzésének szembeállítását a gazdasági fejlődéssel, ezért egységesen kell kezelni a térség problémáit.

Elsősorban az infrastruktúrát kell fejleszteni, mert enélkül sem a kulturális örökséget, sem a gazdasági potenciált nem lehet kihasználni - állapította meg a miniszterelnök.

Mint ismert, Verespatakon egy kanadai-román cég, az RMGC szeretett volna aranyat kitermelni, de  román állam a mai napig nem döntött a beruházás engedélyezéséről. Ezért a főrészvényes Gabriel Resources a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja elé vitte az ügyet.

Kapcsolódók

Kimaradt?