Támadják Dacian Cioloşt a brüsszeli javadalmazása miatt

Támadások érték a hazai sajtóban Dacian Cioloş kormányfőt, miután a német Die Zeit megírta: az Európai Bizottság volt tagjaként havi 8333 euró javadalmazást kap.

A miniszterelnök erre csütörtökön úgy reagált: tisztában van vele, hogy a következő időszakban „mindenféléket fognak róla mondani”. Leszögezte: ennek ellenére továbbra is tiszta, egyenes, őszinte és nyitott marad.  „Nincs semmi rejtegetnivalóm, remélem, másnak sincs” – mondta Cioloş a Victoria-palotában.

A kormányfőt és az Európai Bizottság további volt 15 tagját a brüsszeli mandátumukat követő három éven keresztül illeti meg a havi 8333 euró. Ez a javadalmazás a korábbi EU-biztosi fizetésüknek a fele.

Arra a kérdésre, hogy véletlennek tartja-e, hogy a brüsszeli illetménye akkor vált közbeszéd tárgyává, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őt nevezte meg kormányfőjelöltjeként, Cioloş azt felelte: „Semmi nem véletlen, és nem is probléma.”

A kormányfő hangsúlyozta, a volt európai biztosként kapott javadalmazása eddig sem volt titok, az ezzel kapcsolatos adatok nyilvánossá váltak a brüsszeli mandátuma lejártakor. Az összeg a vagyonnyilatkozatában is megjelenik, és nem jár semmilyen kötelezettséggel – tette hozzá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?