Ilyen idő lesz karácsonykor és újévkor Erdélyben

A sokéves átlagnak megfelelően alakul az időjárás 2016 utolsó két hónapjában, az új év azonban hőmérséklet-zuhanással köszönt be. Erdélyben jó eséllyel fehér lesz a karácsony.

Az Országos Meteorológiai Intézet hétfőn közzétette három hónapos előrejelzéseit. Ezek szerint ősz utolsó hónapjában az időjárás a sokéves átlagnak megfelelően alakul, csupán az ország déli és dél-keleti megyeiben lehetnek valamivel magasabbak a hőmérsékleti értékek. A hőmérők Dobrudzsában és Munténiában átlagban 8 fokot mutatnak majd, Bánátban pedig 7 fokot. A lehulló csapadék mennyisége a négyzetméterenkénti 41,5 liter átlaghoz képest magasabb lehet Olténiában (akár 81 l/nm), Máramarosban (77 l/nm), Körösök vidékén (63 l/nm) és Bánátban (58 l/nm).

December a sokévi átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekkel kezdődik az ország déli területein. Az első decemberi hó Munténiában és Dobrudzsában hull majd le. Más területeken a hőmérsékleti értékek a hónapnak megfelelően alakulnak, -5-0 fok közötti átlagos értékekkel. A sokéves átlaghoz képest bőségesebb csapadékra kell számítani Máramarosban, Olténiában, Bánságban és Erdélyben. Ezekben a régiókban a meteorológusok szerint elég nagy esélye van a fehér karácsonynak.

Az új év hideg idővel köszönt be, északon, észak-nyugaton és az ország középső területein a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékekkel. Csupán Dobrudzsában mutathatnak pozitív értékeket a hőmérők, ahol az átlaghoz képest kevesebb csapadékot is jósolnak a szakemberek. Szilveszter éjszakáján a hőmérsékleti értékek negatívak lesznek, és a magasabban fekvő területeken, valamint a hegyekben havazás várható.

A hétfőn közzétett három hónapos előrejelzés az Európai Középtávú Előrejelző Központ adatai alapján készült, amelynek előrejelzései 60 százalékos valószínűséggel következnek be.

Kapcsolódók

Kimaradt?