Dacian Cioloş is véleményt mondott az RMDSZ óriásplakátjairól

Dacian Cioloş szerint az ország régióinak nem kellene elszigetelődniük egymástól, inkább azon kell dolgozni, hogy minél szorosabb kapcsolat legyen közöttük. A kormányfő kijelentésével az RMDSZ által több erdélyi nagyvárosban kihelyezett román nyelvű óriásplakátok üzenetére utalt.

Mint ismert, az RMDSZ országszerte 75 óriáspannót helyezett el az előkampány részeként, Bihar és Kolozs megyében román nyelvűeket is. Kolozsváron például a következű üzenet került a reklámtáblákra: „Salvăm CLUJUL. De BUCUREȘTI. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. NU capitala!” (Megmentjük Kolozsvárt. Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost!”

"Én nem hiszem, hogy bármely régiót meg kellene menteni Bukaresttől, de Erdélynek különösképpen nincs oka panaszra. Erdély és a Bánság gazdasági szempontból nagyon jól fejlődött. Szerintem az ország keleti és déli részén vannak problémák, ott lesz szükség a jövőben komolyabb projektekre, hogy ezek a régiók is felzárkózzanak” – idézte az Agerpres a miniszterelnököt.

Cioloş azt mondta: nem hiszi, hogy ez a fajta hozzáállás az ország fejlődését szolgálja. Szerinte inkább arra kellene megoldásokat keresni, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel, illetve más területeken is minél jobban összekössék egymással az ország különböző régióit, ne elszigeteljük őket egymástól.

Csütörtökön Klaus Johannis államfő is nyilatkozott a témáról, "vidékies", "provinciális" üzenetnek minősítve az RMDSZ-nek a helyben befizetett adók helyi hasznosítását követelő üzeneteit.

Korábban Kovács Péter kampányfőnök az RMDSZ román nyelvű plakátjairól a Maszolnak elmondta, fő üzenetük az, hogy a befizetett adó maradjon helyben: a kolozsvári adó Kolozsváron, a botoșani-i adó Botoșani-ban. Érvelése szerint a pénzügyminisztériumi statisztikák azt mutatják, hogy az összes erdélyi megye, beleértve a székelyföldieket is, többet fizet be Bukarestnek, mint amennyit visszakap. „Úgy gondoljuk, hogy ez nem jó” – nyomatékosította az ügyvezető elnök.

A Kolozsváron elhelyezett órisátáblák közül négyet leszedetett a helyi rendőrség.

Kapcsolódók

Kimaradt?