Így kommentálta Klaus Johannis az RMDSZ óriásplakátjait

FRISSÍTVE: „Provinciálisnak” nevezte csütörtökön Klaus Johannis államfő az RMDSZ által Kolozsváron elhelyezett óriásplakátokon olvasható választási üzenetet – írja az Agerpres.

Mint ismert, az RMDSZ országszerte 75 óriáspannót helyezett el az előkampány részeként, Bihar és Kolozs megyében román nyelvűeket is. Kolozsváron például a következű üzenet került a reklámtáblákra: „Salvăm CLUJUL. De BUCUREȘTI. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. NU capitala!” (Megmentjük Kolozsvárt. Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost!”

Az elnököt az európai alapokért felelős új miniszter, Dragos Cristian Dinu beiktatása után, csütörtökön kérdezték az újságírók, mi a véleménye az RMDSZ választási plakátjairól. Johannis azt válaszolta: „Elég provinciális üzenet”. Az államfő nem részletezte ezt a minősítést.

Egy másik újságíró azt firtatta: miért tartotta Johannis fontosnak kihangsúlyozni, hogy a kidolgozásra váró új országprojektben nem merül fel, hogy az ország áttérjen a föderális berendezkedésre. "Ez azért fontos, mert időnként felmerülnek különböző felvetések, amelyekben nem feltétlenül föderalizációról beszélnek, hanem regionális autonómiáról vagy másról, és tisztázni akartam: mi nem ezt szeretnénk, én nem ezt szeretném" - magyarázta.

Korábban Kovács Péter kampányfőnök az RMDSZ román nyelvű plakátjairól a Maszolnak elmondta, fő üzenetük az, hogy a befizetett adó maradjon helyben: a kolozsvári adó Kolozsváron, a botoșani-i adó Botoșani-ban. Érvelése szerint a pénzügyminisztériumi statisztikák azt mutatják, hogy az összes erdélyi megye, beleértve a székelyföldieket is, többet fizet be Bukarestnek, mint amennyit visszakap. „Úgy gondoljuk, hogy ez nem jó” – nyomatékosította az ügyvezető elnök.

Mint ismert, a Kolozsváron elhelyezett órisátáblák közül négyet leszedetett a helyi rendőrség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?