Vasárnap kigyúlnak az autonómia fényei Székelyföldön

Meghirdetik Székelyföld autonómiájának napját a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, így mostantól október utolsó vasárnapján erre gondolva gyújtanak fáklyát, gyertyát vagy őrtüzet a történelmi régió településein.

A SZNT felhívással fordul minden önkormányzathoz, civil szervezetekhez, hogy az autonómiát szorgalmazó, szimbolikus jelentéssel bíró tüzeket minden székelyföldi településen minél többen gyújtsák meg október utolsó vasárnapján 17 óra 30 perckor. A felhívás a keresztény felekezetekhez is szól, amelyben azt kérik, hogy a gyülekezetek az október 30-i szentmiséken, istentiszteleteken imádkozzanak a területi autonómiáért.  

Az őrtüzek, fáklyák, gyertyák arra hivatottak, hogy Székelyföld minden települését kivilágítsák, nyomatékosítva az autonómia iránti elkötelezettséget, s tiltakozva a román kormány – a székelység számára hátrányos – közigazgatást átszervező tervei ellen. Az SZNT partnerséget kért minden magyar politikai párttól, szervezettől, és sehonnan sem érkezett nemleges válasz. A Székely Nemzeti Tanács egy kiáltványt is összeállított, a magyar mellett román és angol nyelven.  A tervük az, hogy a hazai, illetve nemzetközi szervekhez, diplomáciai kirendeltségekhez is eljuttassák.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete szerdai sajtótájékoztatóján ismertette esemény részleteit, de a politikai pártok közös sajtótájékoztatót is tartottak ezzel kapcsolatban. A sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is felszólalt, aki rámutatott Csíkszereda autonómiatörekvésekben kifejtett zászlóvivős szerepére, továbbá a bukaresti ingerküszöb elérését firtató újságírói kérdésre azt is elmondta: „Amikor a Moldova Köztársasággal való egyesülésről nyíltan beszélnek politikai vezetők, akkor a Székelyföld jogállásának is a párbeszéd tárgyát kell képeznie. Nálam magasabb rangú politikusoknak kellene állást foglalniuk ez ügyben, és hátha ez már az őrtüzek gyújtásakor megtörténik”.  

Csíkszeredában a Mikó-vár melletti parkolóban állítanak máglyát, de fénybe borul a Gyimesek völgye és a Csíki-medence is. Székelyudvarhelyen a Bethlen-negyedi parkban gyúlnak gyertyák, Székelykeresztúron a Jézus-kilátónál lobban lángra az őrtűz.

Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a ’48-as emlékmű előtt gyújtanak gyertyák, Székelyföld térképét is gyertyákkal jelenítik meg. Ezt követően a Míves Házban nemzetközi kiállítás nyílik Alkalmazott autonómia címmel. Sepsiszentgyörgyről (Farkaslakán a Gordon-tetőről és Makfalváról is) élő közvetítésben jelentkezik a Magyar Televízió. A Kovásznához tartozó Csomakőrösön gázolajas fűrészporral kirakott Székelyföld térkép lobog majd az őrtűz mellett, de máglyák fénylenek az Óriáspince-tetőn, a Perkőn, a zabolai Halom-tetőn és az ozsdolai Hilib-tetőn. Baróton, a Millenniumi parkban gyúlnak fel az autonómia fényei. Marosszéken Makfalva mellett a község minden településén tüzek gyúlnak.

Az autonómia őrtüzei a Székelyföld határvidékén a korábbi években is felgyulladtak már hasonló indíttatásból, most viszont az a kezdeményezők célja, hogy valamennyi település részt vegyen az eseményben és a nagyobb létszám érdekében akár a település-központokban is loboghassanak a lángok.

A helyszínek listáját az esemény Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?