Hivatalos: munkaszüneti nap lesz június elseje

Ellenszavazat nélkül elfogadta a képviselőház a június elsejét munkaszüneti nappá nyilvánító törvénymódosítást. A jogszabályt hamarosan kihirdeti az államfő.

A nemzetközi gyermeknapot munkaszüneti nappá nyilvánító tervezetet az RMDSZ-s Biró Rozália szenátor és a nemzeti liberális Claudia Boghicevici képviselő terjesztette a parlamentbe, és összesen 61 honatya támogatta aláírásával. Korábban a szenátus mindössze egyetlen ellenszavazattal fogadta el a jogszabályt, amelyet a kormány is pozitívan véleményezett.

Az előterjesztők indoklása szerint a romániai szülők így is kevés időt töltenek a gyerekeikkel, és hiányuk a június elsejei rendezvényekről negatív hatással van a gyerekek szociális és pszichikai fejlődésére.

A kezdeményezők szerint valamennyi romániai alkalmazott számára szabadnap kellene hogy legyen június elseje, hiszen diszkrimináció lenne, ha csak a szülők részesülnének a kedvezményben. A kezdeményezést időközben több civil szervezet is felkarolta, illetve támogatja a gyermekvédelmi hatóság (ANPDCA) is.

A parlament szeptember elején munkaszüneti nappá nyilvánította január 24-ét, így jövőre kettővel több szabadnapjuk lesz a hazai alkalmazottaknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?