Elfogadta a képviselőház az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

155 támogató szavazattal elfogadta kedden a képviselőház a szociáldemokraták által benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítványt az igazságügyi miniszter ellen. 

A képviselők közül hatvanan nem szavaztak. 

A hazugság is ölhet címet viselő egyszerű indítványról múlt kedden tárgyaltak a képviselők. 

Az indítványban az azt benyújtó Szociáldemokrata Párt Raluca Prună igazságügyi miniszter lemondását kéri. A miniszter azon nyilatkozatát kifogásolják, amelyben azt mondta, hazudott az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amikor a hazai fogvatartási intézetek számára kiutalt alapokról kérdezték. 

Prună nem jelölteti magát

Nem jelölteti magát a parlamenti választásokon Raluca Prună. Az igazságügyi miniszter ezt kedden, a képviselőház plénuma előtt jelentette be, azt megelőzően, hogy a honatyák szavaztak volna az elleni benyújtott egyszerű indítványról. 

Raluca Prună arra hivatkozott beszédében: "belső erkölcsi parancsa" nem engedi, hogy megszegje szavát arra vonatkozóan, hogy nem fog jelöltként indulni a parlamenti választásokon. 

Kijelentette, soha nem a hírnévért, kizárólag az állampolgárok szolgálatáért vállalta magára a tárca vezetését. 

Prună a szavazást követően azt mondta, az egyszerű indítvány elfogadása nem jelenti feltétlenül azt, hogy le kell mondania tisztségéről. 

"Meglátjuk, milyen döntést hoz a kormányfő. Ha úgy dönt, hogy távoznom kell tisztségemből, akkor majd azt teszem. Ha a miniszterelnök úgy dönt, hogy maradnom kell a kormány mandátuma lejártáig, akkor maradok" - mondta Raluca Prună. 

Kapcsolódók

Kimaradt?