Közvitára bocsátják az általános amnesztia lehetőségét

Általános amnesztiáról szóló törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni szeptember második felében az igazságügyi minisztérium – jelentette ki hétfőn Raluca Prună miniszter a HotNews portálnak.

A tárcavezető ezt megelőzően a Realitatea Tv-be fejtette ki, hogy a romániai börtönök túlzsúfoltságára az általános amnesztia lehet az egyik megoldás. Ezt azonban csak akkor alkalmaznák, ha lesz társadalmi támogatottsága. Ezért a minisztérium július második felében közvitára bocsátja ezt a kérdést.

Raluca Prună emlékeztetett: a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság (EJEB) felszólította Romániát, hogy szeptemberig dolgozzon ki akciótervet a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának csökkentésére. Ha ennek kötelezettségének Bukarest nem tesz eleget, a raboknak kifizetendő évi 80 millió eurós kártérítésre kötelezhetik a román államot.

A miniszter szerint az amnesztia lehetőségét alaposan elemezni kell. Megemlítette, hogy ez az intézkedés bizonyos esetekben legfeljebb időszakosan enyhít a rossz börtönviszonyokon. Törökország példáját hozta fel, ahol 11 hónappal az általános amnesztia után újra megteltek a büntetés-végrehajtási intézetek.

„Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem támogatom az általános amnesztiát. Felkerestem már néhány hazai börtönt, és nagyon megviseltek a látottak. Napokig nem tudtam aludni, hiszen én is emberből vagyok” – fejtette ki Raluca Prună.

Tényleg bajok vannak

A kormány is elismeri, hogy az ország börtöneiben tarthatatlan állapotok uralkodnak: a legégetőbb problémákat tavaly decemberben az ombudsman négyszáz oldalas jelentésben tárta a nyilvánosság elé. Bár az utóbbi években folyamatosan bővítették a férőhelyek számát, és némiképp csökkent a zsúfoltság, a hazai büntetés-végrehajtó intézetekben még mindig a szükségesnél 9000-rel kevesebb férőhely van, tekintettel arra, hogy az EJEB szerint minden elítélnek legalább 4 négyzetméternyi életteret kell biztosítani. A zsúfoltság mellett az ombudsman jelentése a higiéniai, egészségügyi és élelmezési hiányosságokra is rávilágított.

Kapcsolódók

Kimaradt?