Biró Rozália: sürgősen javítani kell az elítéltek életkörülményein

A romániai büntetés-végrehajtási intézményekben tapasztalt körülményekről, valamint a fogvatartási és az előzetes letartóztatási eljárások szabályosságairól egyeztetett a szenátus emberjogi bizottsága kedden a Nép Ügyvédjével, Victor Ciorbeával.

A beszélgetés célja azoknak a hiányosságoknak a feltérképezése volt, amelyeket ha Románia a következő 12–24 hónapos periódusban nem orvosol, komoly szankciókra számíthat az Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) részéről.

„A beszélgetések során az derült ki, hogy a romániai börtönök, javítóintézetek legnagyobb problémáját a túlzsúfoltság, valamint az ezen intézményekben tapasztalt embertelen körülmények jelentik. Amennyiben ezekre, az emberi jogokat is mélyen sértő problémákra nem találunk megoldást a következő 12–24 hónapban, Romániát az Európai Tanácsból is kizárhatják” – fogalmazott az RMDSZ közleménye szerint Biró Rozália, a szenátus emberjogi bizottságának elnöke.

Biró hozzátette: az egyeztetés résztvevői egyhangúlag egyetértettek abban, hogy sürgősen tenni kell valami a jogszabályok szempontjából is, annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek befogadóképessége növekedjen, az ottani életkörülmények színvonalasabbak legyenek, élhetőbb környezetet biztosítva az elítélteknek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?