Külföldi befektetések: a 64 milliárd euró negyedét a hollandok hozták

A külföldi beruházások összértéke Romániában 2015 végére elérte a 64 milliárd 433 millió eurót. Országok szerint a legnagyobb befektető Hollandia volt, a tavalyi befektetések 25 százalékával. A sorrendben Ausztria, Németország, Ciprus és Franciaország következett. Az „ötök” sorrendje azonos egyébként a 2014. évivel, a Román Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Intézet friss közlése szerint.

A legtöbb külföldi tőke a feldolgozóiparba érkezett, amely a több mint 64 milliárd euró csaknem 32 százalékában részesült. Ezen belül a külföldi vállalkozók elsősorban a kőolaj-feldolgozó a vegyi cikkeket – kaucsukot, műanyagokat –, a szállítási eszközöket gyártó iparágakat, a fémipart, az élelmiszer- és dohányipart, a felszereléseket és berendezéseket előállító, a fafeldolgozó ágazatokat kedvelték.

Viszonylag jelentős összegek érkeztek a biztosítási piacba, a kereskedelembe, az építkezésekbe, az ingatlanpiacba, a tudományos és műszaki kutatásokra is.

Az iparba egyébként összesen közel 29 milliárd eurót fektettek be, ebből több mint 20 milliárd euró a feldolgozó iparba érkezett, a kitermelő iparba pedig csaknem 2 milliárd eurót ruháztak be. A külföldi vállalatok majdnem 9 milliárd eurót fektettek be a kereskedelembe csaknem ugyanannyit az építkezésekbe és az ingatlanpiacba.

Bukarest és Ilfov magasan vezet

A legtöbb beruházás, régiók szerint mindenekelőtt Bukarestbe és a környező Ilfov megyébe érkezett, több mint 38 milliárd eurónak megfelelő értékben. Az összeg több mint 59 százaléka a Romániába beruházott 64 milliárd eurónak.

A többi régió jelentősen leszakadt a fővárostól és Ilfov megyétől. A második helyen a Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér megyéből álló Központi Régió áll, a beruházások 9 százalékával, ez közel 6 milliárd euróval egyenlő. A Temes, Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyét átfogó Nyugati Régióba 8,1 százalékot ruháztak be, ami több mint 5 milliárd eurónak felel meg, az Argeș, Prahova, Ialomița, Călărași, Giugiu és Teleorman megyéből álló Dél-Munténiai Régióba 4,6 milliárd euróval egyenlő 7,2 százalék, az ugyancsak erdélyi térségeket – Bihar, Kolozs, Szilágy, Bihar, Szatmár, Máramaros és Beszterce-Naszód megyéket – átfogó, Északnyugati Régióba a beruházott összegek 5,9 százaléka érkezett, ez csaknem 4 milliárd euróval egyenlő.

A Vrancea, Galac, Tulcea, Konstanca, Brăila és Buzău megyéket átfogó Délkeleti Régióba közel 3 milliárd eurónak megfelelő összeg érkezett, ami részarányban 4,5 százaléknak felel meg. A Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj és Mehedinți megyéből álló Délnyugat-Olténiai régió több mint 2 milliárd lejt kapott, ami az országba érkezett beruházások 3,4 százalékával egyenlő.

A legkevesebb beruházás az Északkeleti Régióba érkezett. A Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț megyét magába foglaló régió csupán a külföldi befektetések 2,6 százalékában részesedett, ez pedig valamivel több, mint másfél milliárd eurónak felel meg.

2015-ben egyébként a zöldmezős beruházások az előző esztendő negatív trendjét követték: tavaly például mindössze 96 millió eurót jelentettek a b beruházásokban. A legtöbb összeget 2015-ben – csaknem 2 milliárd eurót – vállalatfejlesztésbe fektették be, majd több mint 1,2 milliárd euróval a vállalati szerkezetváltások következtek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?