Plágium-törvény: a kormány az alkotmánybírósághoz fordul

Az alkotmánybíróságon támadja meg a kormány a doktori iskolák működését szabályozó 2016/4-es sürgősségi rendeletet módosító törvényt - közölték az Agerpres hírügynökséggel hivatalos források.

A kormány érve az lesz, hogy a jogszabály jelenlegi formájában nem védi a szerzői jogokat, márpedig a szerzői jog tulajdonjog.  

Dacian Cioloş miniszterelnök szerdán azt mondta: nem tud egyetérteni azzal a döntéssel, amelyet a parlament hozott a plágiumügyek kezelésével kapcsolatban. Hozzátette, azt is sajnálja, hogy Viorel Barbu, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elnöke lemondott kedden tisztségéről.

Az egyetemi doktori tanulmányokat szabályozó 2016/4-es sürgősségi rendeletet módosító törvényt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakciója is megtámadta az alkotmánybíróságon.

A felsőház hétfőn visszautasította Klaus Johannis államfő arra vonatkozó kérését, hogy tárgyalja újra a doktori iskolák működését szabályozó rendeletet, és döntéshozó házként eredeti formájában fogadta el a jogszabályt. Így a törvényben megmaradt az az előírás, amely a CNATDCU-tól a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását.

Kapcsolódók

Kimaradt?