Plágium-törvény: tiltakozásul lemondott a CNATDCU elnöke

Lemondott kedden tisztségéből az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elnöke tiltakozásul amiatt, hogy a szenátus hétfőn elutasította a plágiumgyanús doktori címek visszavonásáról szóló törvény felülvizsgálatát, így Klaus Iohannis államfőnek most már ki kell hirdetnie a jogszabályt.

„Nem látom értelmét annak, hogy egy sóhivatalt vezessek” – nyilatkozta Viorel Barbu a news.ro-nak arra utalva, hogy a parlament a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását.

Korábban Klaus Johannis azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mivel a parlament olyan lényegi módosítások eszközölt a kormány márciusi sürgősségi rendeletén, amelyek a jogszabály szándékával ellentétesek, és amelyek szerinte nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását.

Gyökeresen átírták a jogszabályt

A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány sürgősségi rendelete - amely azonnal hatályba lépett és addig marad érvényben, amíg a parlament által elfogadott változatot ki nem hirdeti az államfő - az oktatási miniszterre bízta a plágiummal szerzett doktori címek visszavonását, aki az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) véleményezése után hozza meg döntését.

A sürgősségi rendelet parlamenti megerősítésekor azonban a honatyák gyökeresen átírták a jogszabályt, egyebek mellett lehetőséget biztosítottak a doktori cím birtokosainak, hogy önként lemondjanak a tudományos címről és így próbálják megelőzni a presztízsveszteséggel járó plágiumbotrányt.

Ponta volt a rendelet első áldozata

Klaus Johannis egy hétfői Facebook-bejegyzésben gyanúsnak minősítette a törvény gyors parlamenti elfogadását egy olyan pillanatban, amikor mindenki "feddhetetlenséget és teljesítményt" vár. Az utóbbi években a hazai közélet számos szereplője esetében felmerült a gyanú, hogy doktori dolgozatuk megírásakor mások tudományos munkáiból ollóztak ki részleteket, idézőjelek és forrásmegjelölés nélkül.

A még hatályban lévő sürgősségi kormányrendelet alapján elsőként Victor Ponta volt kormányfőt fosztották meg doktori címétől augusztusban, miután a CNATDCU visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a politikus doktori disszertációját. A második doktori cím nélkül maradt "áldozat" egykori helyettese, Gabriel Oprea volt, és felmerült a gyanú, hogy az Oprea által vezetett doktori iskola is valójában másolni tanította doktoranduszait, ugyanis a román hírszerzési akadémia kilenc doktora írásban jelezte az oktatási miniszternek, hogy lemondana tudományos címéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?