A felelősök menesztését követelik a családorvosok

A felelősök lemondását kérik a családorvosok az egészségügyi kártyákat kezelő informatikai rendszer már három napja tartó működésképtelensége miatt.

Az Országos Családorvosi Társaság csütörtöki közleménye szerint a családorvosok napok óta nem tudnak recepteket kiállítani és semmilyen olyan munkát elvégezni, amelyet a szabályok szerint az informatikai rendszerben rögzíteniük kell. Ennek következményeként a rendelőbe érkező betegeket kénytelenek hazaküldeni.

A szervezet azt állítja: az informatikai rendszer működésképtelensége azt bizonyítja, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár működése teljesen átláthatatlan, az intézmény pedig felelőtlenül viselkedik a betegekkel szemben.

„Nem lehet tovább tűrni mindazt, ami az egészségügyben néhány éve történik, és azt ami az elmúlt napokban felerősödött” – áll a szövetség közleményében.

A családorvosok azt is felróják, hogy míg a pénztárral kötött szerződésükben nekik rengeteg kötelezettségük van, a biztosítópénztár a dokumentumban semmiért nem vállal felelősséget és számon sem lehet kérni abban az esetben, ha nem teremti meg a törvény előírta feltételeket az egészségügyi szolgáltatások akadálytalan biztosításához.

Az informatikai rendszer leállása következtében a kivizsgálások és egyéb szolgáltatások elvégzését később viszik fel a rendszerbe, erre 72 órájuk van. Ha kifutnak ebből a határidőből, a biztosítópénztár nem téríti meg annak ellenértékét. Az orvosok azt állítják: mindezek mellett a betegek a legkiszolgáltatottabbak, mivel nem kapják meg a szükséges gyógyszereiket. Azt is elpanaszolják, hogy a pénztár képviselői már visszaélésszerűen, folyamatosan ellenőrzik s bírságolják őket.

A szervezet azt kéri: menesszék az informatikai rendszer működésképtelenségéért felelős személyeket és sürgősen keressenek megoldást a rendszer ismételt beüzemelésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?