Kerített egy független jelöltet Háromszéken az EMNP

Az már biztos, hogy Kovászna megyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) támogatásával indul a parlamenti választásokon egy független képviselőjelölt – tudta meg a Maszol.

Mint ismert, a Néppárt országos választmányának múlt heti döntése szerint nem állítanak jelöltlistákat a parlamenti választásokon, de a megyei szervezetek, a központi vezetés egyetértésével, független képviselőket támogathatnak. Az EMNP több megyei elnökét kerestük meg az ügyben.

Háromszéken már került is egy független jelölt, akit az EMNP támogatásra érdemesnek tart – nyilatkozta portálunknak a EMNP Kovászna megyei EMNP-szervezet elnöke. Balázs Attila a jelölt nevét nem árulta el. Az illetőt csütörtök mutatják be, sajtótájékoztatón.

A Hargita megyei EMNP még nem döntött független jelölt támogatásáról – tájékoztatott a szervezet elnöke. Jakab Attila elmondta, jelenleg tárgyalásokat folytatnak több, képviselői mandátumot megpályázni kívánó személlyel is. „Fontos, hogy illető jelentse be az igényét a támogatásunkra” – mondta a megyei elnök, aki a hét végére ígért döntést ebben az ügyben.

Hasonló a helyzet a Maros megyei EMNP-nél is. A szervezet elnöke, Bereczki Ferenc a Maszolnak elmondta, tárgyalásban állnak potenciális független jelöltekkel, akiknek nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni. „De legkésőbb két nap múlva bejelentjük, hogy milyen döntésre jutottunk” – mondta a megyei elnök.

Kolozs megyében szinte biztos, hogy az EMNP nem fog független jelöltet támogatni. Soós Sándor a Maszolnak elmondta, a szervezet elnöksége szerda délután ülésezik és megvitatja ezt a kérdést. „Személyes véleményem az, hogy Kolozs megyében nincs esélye mandátumot szerezni egy független, EMNP által támogatott magyar jelöltnek. Székelyföldön már más a helyzet” – nyilatkozta Soós.

A függetleneknek a megye választói névjegyzékében szereplő személyek legkevesebb 1 százalékának a támogató aláírását kell megszerezniük ahhoz, hogy indulhassanak a választásokon. Kovászna megyében például ez 2100 aláírást jelent. A jelölések leadásának határideje október 27.

Kapcsolódók

Kimaradt?