Kelemen Hunor: egyre több a kérdőjel Horváth Anna ügye kapcsán

Egyre több a kérdőjel Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármesterének ügye kapcsán - nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Marosvásárhelyi Rádiónak kedden.

A szövetségi elnök elfogadhatatlannak tartja egyebek mellett, hogy eltiltották hivatala gyakorlásától a befolyással való üzérkedéssel gyanúsított alpolgármestert.

"Valaki feljelentette Horváth Anna alpolgármestert, illetve a Kolozs megyei RMDSZ-t, és az ügyészek eljárnak. De amikor azt látom, hogy az intézkedések aránytalanok a vádakhoz képest, akkor baj van" - mondta Kelemen. Hozzátette, azért tartja elfogadhatatlannak a munkavégzéstől való eltiltást, mert olyan polgármesterek, mint például Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, akik esetében nem ilyen kis, egyébként sem bizonyított törvénysértés áll fenn, hanem több millió eurós nagyságrendű sikkasztás, nyugodtan végezhetik a munkájukat. Kelemen szerint kérdéseket vett fel az is, hogy nincs szó arról, hogy a szóban forgó építkezési engedélyt törvénytelenül adták volna ki. 

Kelemen Hunor állásfoglalása:

Az ügyészek szerint Horváth Anna 2016. február és májusa között befolyásával visszaélve megsürgette a polgármesteri hivatal városrendészeti osztályán egy kolozsvári vállalkozó építkezési engedélyének kibocsátását. Cserében az alpolgármester az üzletembertől 60 darab fesztiválbérletet kért összesen 20 ezer lej értékben, amelyekkel a választási kampányában segédkező önkénteseket akarta jutalmazni.

A DNA közleménye szerint Horváth Anna és a vállalkozó abban egyeztek meg, hogy az alpolgármester a fesztiválbérletekhez egy szponzori szerződés révén jut hozzá, amelyet az elöljáró által a későbbiekben megnevezett jogi személlyel kötne meg az üzletember. Az ügyészség úgy tudja, hogy az alpolgármester a választások utánra is segítséget ígért a meg nem nevezett üzletembernek más, hasonló ingatlanberuházások lebonyolításához. 

Horváth Anna a hatósági felügyelet ideje alatt nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el az országot. 

Csoma Botond is kiáll az alpolgármester mellett

Csoma Botond, az Kolozs megyei RMDSZ elnöke kedd este Facebook-oldalán fejezte ki szolidaritását: 

"Kedves Kolozsváriak! A sajtóból bizonyára értesültek az utóbbi két nap történéseiről: házkutások voltak több helyszínen, többek között az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének székházában is, és Kolozsvár alpogármesterét hatósági felügyelet alá helyezte a Korrupcióellenes Ügyészség. Annát 2007 óta ismerem. 2012 júniusától, amióta a Városi Tanács megválasztotta alpolgármesternek, sok területen alakult ki szoros együttműködés közöttünk. Annában egy talpig becsületes embert ismertem meg, aki elkötelezett a közösségi képviselet iránt. Legjobb tudása szerint próbált segíteni mindenkinek, aki hozzá fordult, határozottan lépett fel különböző ügyekben, és csodálatra méltó munkabírással rendelkezett. A civil szférát partnerként kezelte, nem gondolta azt, hogy a politikum az általános igazság birtokában van.  Horváth Annát is megilletti az ártatlanság vélelme, amely egy alapvető jogi elv. Kitartást, Anna!" - olvasható Csoma Botond állásfoglalásában. 

Korábban az RMDSZ is kiállt az alpolgármester mellett.

Az RMDSZ Nőszervezete szintén megszólalt

"Horváth Anna mind alpolgármesterként, mind pedig az RMDSZ Nőszervezetének alelnökeként, a szövetség politikusaként az elmúlt években azt bizonyította, hogy a túlburjánzott bürokrácia, az ellentmondó, nehezen értelmezhető törvények szövevényében is lehet bátran és elkötelezetten, tisztességgel és becsülettel végezni a kolozsvári magyarság és az erdélyi magyar nők érdekképviseleti munkáját" - olvasható az RMDSZ Nőszervezet kedd esti állásfoglalásában. 

"Bízunk abban, hogy tevékenységének elhúzódó kivizsgálása nem fogja ellehetetleníteni ezt a munkát, és lehetőséget adnak neki, hogy mihamarabb tisztázza ártatlanságát, folytatni tudja példaértékű munkáját. Ennek bekövetkeztéig az RMDSZ Nőszervezete kiáll Horváth Anna mellett, teljes mértékű támogatásáról biztosítja Kolozsvár alpolgármesterét, családját és munkatársait" - írják. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?