FRISSÍTVE: Hajmeresztő önfeljelentést tett Sebastian Ghiţă képviselő

FRISSÍTVE: Többedmagával meghamisította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jelenlegi vezetője, Laura Codruţa Kövesi plágiumgyanús doktori dolgozatáról szóló szakértői véleményezést – állítja Sebastian Ghiţă parlamenti képviselő. Szavait este megerősítette Traian Băsescu volt államfő is. Kövesi úgy reagált:  kész alávetni magát a legfőbb ügyészség vizsgálatának ebben az ügyben.

A politikus-üzletember önfeljelentést tett kedden a legfőbb ügyészségen az állítólagos 2012-es üggyel kapcsolatban. A vádhatóságnak azt vallotta: az Országos Etikai Tanács műszaki bizottsága falazott Laura Codruţa Kövesinek, amikor a testületnek az akkori legfőbb ügyész disszertációjával kapcsolatos plágiumvádakról kellett döntenie. Erről szerinte "több magas rangú állami tisztségviselő" és maga az érintett is tudott.

Sebastian Ghiţă elmondta, valójában a bizottság soha nem ült össze véleményezni a DNA jelenlegi vezetőjének doktori dolgozatát. Ennek ellenére a testület nevében készült egy jelentés, amely felmentette Laura Codruţa Kövesit a plágium vádja alól. A véleményezést „voltaképp a kormánynál írták meg”, és erről a bizottság tagjai is tudtak. „A jelentés megszerkesztésében jómagam is részt vettem. Oltalmazni akartuk az akkori legfőbb ügyészt. Akkor még azt hittük, hogy jót akar Romániának” – állította a politikus.

A képviselő önfeljelentése nehezen vonatkoztatható el attól, hogy a Laura Codruţa Kövesi vezette DNA több bűnvádi eljárást is ellene. A legutóbbi eljárásban pénzmosásban való bűnsegédlettel gyanúsították.

FRISSÍTÉS1: Traian Băsescu volt államfő az egyik hírtelevíziónak azt nyilatkozta: az esetről tudomása van. Szerinte Mihnea Costoiu akkori oktatási miniszter fogalmazta meg a hamis jelentést, "utána meg futkorászott a bizottság tagjainak aláírásáért". A Népi Mozgalom Pártjának elnöke ugyanakkor azzal vádolta Kövesit, hogy idén telefonon megfenyegetett egy közjogi méltóságot. Azt mondta az illetőnek, hogy letartóztatja, ha újraindul a vizsgálat a plágiumgyanú ügyében. Băsescu a közjogi méltóságot nem nevezte meg.

FRISSÍTÉS2: Laura Codruţa Kövesi doktori dolgozatának irányítója nem tud semmiféle hamisitott jelentésről. Viorel Pașca a B1TV-nek elmondta, a plágiumgyanúk is egy félreértésből adódtak. A legfőbb ügyész ugyanis átvett részleteket a forrás megnevezése nélkül korábbi írásaiból, amelyeket leánykori nevével (Laura Codruţa Lascu) közölt.

FRISSÍTÉS3: A DNA vezetője kedden este közleményben reagált a vádakra. Ebben kifejtette, kész alávetni magát a legfőbb ügyészség vizsgálatának ebben az ügyben. Hangsúlyozta, alaptalannul vádolták meg plágiummal, a doktori címét tisztességes úton védte meg. Emlékeztett arra, hogy a többszörösen bűnvádi eljárás alatt lévő Sebastian Ghiţă az elmúl években nem egy alkalommal rágalmazta meg a DNA ügyészeit, és ezeket az eseteket a vádhatóság jelezte a legfőbb ügyészségnek és a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) is.

FRISSÍTÉS4: Klaus Johannis  államfő furcsállta és a közelgő választási kampánnyal hozta összefüggésbe a DNA vezetője elleni támadást. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem az ő dolga kivizsgálni az ügyet, amely egyelőre médiabotránynak tűnik számára. "Ha ennél több lesz, visszatérünk rá" - ígérte az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?