FRISSÍTVE: hatósági felügyelet alá helyezték Elena Udreát

FRISSÍTVE: Hatósági felügyelet alá helyzeték pénzmosás vádjával csütörtökön Elena Udrea volt turisztikai minisztert egy, a 2009-es elnökválasztási kampány finanszírozásával összefüggő korrupciós ügyben.

A DNA székházából távozó Elena Udrea elmondta, négy rendbeli pénzmosással vádolják a korrupcióellenes ügyészek. Hozzátette: a vádhatóság szerint Traian Băsescu elnökválasztási kampányának vezetőjeként érintett az ügyben, ugyanis tudomása volt az elnökjelölt kampányának reklámszerződéseiről.

Elena Udrea a küszöbön álló parlamenti választásokkal magyarázta ezt az új korrupciós ügyet, szerinte így akarják félretenni az útból Traian Băsescu volt államfőt, aki komoly riválisa lenne Dacian Cioloșnak a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

Kora reggel Ioana Băsescuval kezdődött

A korrupcióellenes ügyészek csütörtökön reggel rendelték be Ioana Băsescut és Elena Udreát, a volt államfő Traian Băsescu lányát és egyik legközelebb bizalmasát. A reggeli órákban azt még nem lehetett tudni, hogy milyen ügyben és milyen minőségben kell válaszolniuk az ügyészek kérdéseire. Ioana Băsescut ügyvédje is elkísérte a DNA székházában.

Pár órával később Elena Udrea volt régiófejlesztési miniszter és Dan Andronic is megjelent a DNA székházánál. Udrea az őt váró sajtónak elmondta, telefonon kérették be és egyelőre nem tudja, hogy milyen ügyben akarják kihallgatni.

Ioana Băsescu mintegy négy órát töltött a korrupcióellenes ügyészségen és távozásakor nem nyilatkozott a sajtónak.

A koradélutáni órákban fény derült arra is, hogy milyen ügyben hallgatták ki Ioana Băsescut, Elena Udrát és Dan Andronicot, amikor a korrupcióellenes ügyészek hatósági felügyeletet rendeltek el Gheorghe Nastasia ellen, aki tanácsosaként dolgozott a turisztikai minisztériumban. Az Agerpres hírügynökség úgy tudja Nastasiát egy üzletember jelentette fel, akitől azt kérték a turisztikai minisztériummal kötött szerződések folytatása érdekében, hogy anyagilag járuljon hozzá Traian Băsescu 2009-es elnökválasztási kampányának finanszírozásához. Ügyészséghez közel álló források szerint több százezer eurós összegről van szó. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?