A legtöbben iskolakezdés után vásárolják meg a tanfelszerelést

A tanszerboltokban nincs nagy tolongás a hétfői iskolakezdés előtt néhány nappal, vannak, akik érdeklődnek, vannak, akik csak egy-egy füzetet, ceruzát vásárolnak, kevesebb azok száma, akik mindent beszereznek egyszerre – magyarázta az eladó Marosvásárhelyen, akitől azt is megtudtuk, az előző évhez képest nem emelték a tanszerek árát, füzetet, rajztömböt, füzet- és könyvborítót, tolltartót ugyanannyiért lehet vásárolni, mint tavaly ilyenkor.

„Egy hatodik osztályos gyerek édesanyja éppen most vásárolta meg egész évre a szükséges füzeteket, írószert, rajzfelszerelést, tolltartót. Az egészért 115 lejt fizetett” – árulta el az eladó.

Egy másik anyuka a Maszolnak elmondta, megvárja az iskolakezdést, az azt követő szülői értekezletet, ahol a tanítónő megosztja, hogy a negyedik osztályos gyereknek pontosan mire van szüksége. „Ha túl sokba kerül az egészet egyszerre megvenni, akkor beosztom, azt vásárolom meg, ami most kell, és tanévközben pótolom” – magyarázta az édesanya.

A kisgólyák tanfelszerelése kerül a legtöbbe

S.V. két gyereket indít iskolába. Elmondása szerint azoknak, akiknek a gyerekei nem most kezdik az iskolát, tehát legalább másodikosok, nem kerül olyan sok pénzbe a tanévkezdés, mint mondjuk egy elsős esetében. Annak ugyanis táskát, tolltartót és esetleg még egyenruhát is kell venni.

Egy egy-két éves táska, tolltartó még használható, sőt a füzet- és könyvborítók is, nem kell feltétlenül újakat vásárolni, és az egyenruha is viselhető, ha a gyerek nem nőtt túl nagyot a nyári vakáció alatt – magyarázta az anyuka. „Az idén a nagynak táskát vettem, azért 75 lejt fizettem, a kicsinek tolltartót, az 35 lej volt. Ezen kívül még olyan 50-60 lejt számítok költeni iskolakezdésre” – osztotta meg az édesanya.

Egy iskolatáska ára 50 és 300 lej között változik, a tolltartó üresen 25-35 lej, ha tele van, akkor jóval többe kerül, annak függvényében, hogy mennyi és milyen minőségű a ceruza, a radír, a filctoll, a golyóstoll, a hegyező. Megtudtuk, nem érdemes tele tolltartót venni, gazdaságosabb külön-külön beszerezni a belevalókat.

Több ezer iskola engedélyek híján kezdi meg úgy a 2016/2017-es tanévet. A tanügyminisztérium tájékoztatása szerint 4 221 iskolaépület nem rendelkezik egészségügyi és biztonsági engedéllyel. A szaktárca emlékeztetett, nem minden épület számára kötelező például a katasztrófaelhárítástól beszerezhető biztonsági engedély, ám ahol igen, jelentős hiányosságok vannak. 

Azokban az iskolákban, ahol kötelező az egyenruha, körülbelül 100 lejbe körüli a kislányok számára, a fiúknak a mellény 30 lej körül mozog. Ahol a feladatfüzetekért is fizetni kell, darabja 15-25 lej közüli, és ha csak hármat kell megvásárolni – románt, magyart és mateket –, az is jelentős kiadás – panaszolja az anyuka.

Van, ahol közösen vásárolják meg a tanfelszerelést

Tamás előkészítő osztályba megy, a tanítónő már megtartotta az első szülői értekezletet. Úgy egyezett a szülőkkel, hogy mindenki betesz a közösbe 100 lejt, és ő abból beszerzi a szükséges dolgokat. „Ebből az összegből ceruzát, füzetet, vízfestéket, rajzlapokat vásárolok, illetve fénymásoltatom a munkafüzeteket és beköttetem azokat” – magyarázta a pedagógus.

„Nem szeretném nagyon megterhelni a szülőket, tudom, mit jelent egyszerre kiadni a sok pénzt tanfelszerelésre. Ezért is szoktuk azt a megoldást választani, hogy létrehozunk egy alapot, amiből egyformát vásárolunk mindenkinek” – mondta az egyik Tudor lakótelepen működő iskola tanítónője. Hozzátette, ez úgy hangzik, mintha iskola-, vagy osztálypénzt gyűjtene, de szó sincs arról, hogy a tanfelszerelésen kívül mást is fedeznének a közösből. A gyűjtés célja az, hogy minden gyermek ugyanolyan minőségű felszerelést kapjon és senki se szenvedjen hiányt, mert például a szülő nem tudta időben beszerezni a felszerelést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?