Vállalkozás lett a hobbiból indult vadállatkereskedésből

Aradtól 15 kilométerre keletre, a 7-es számú országút által kettészelt Maroscsicséren található az ország egyetlen olyan farmja, ahol külföldről importált vadállatok vásárolhatók – törvényesen. Állatkertek, erdőgazdaságok, vadászegyletek innen népesítik be újra a vadállományukat, de a kíváncsiskodók is megcsodálhatják a kies környezetben élő vízimadarakat, a kis- vagy nagytestű vadállatokat.

Magyarosan csengő neve ellenére a Zooland tulajdonosa románul szólal meg, de készségesen vezet körbe a farmján.

„Az egész hobbiként, a madarak és egzotikus állatok iránti szenvedélyből indult, idővel aztán kibővült a tevékenység, éspedig a vadakkal való kereskedésre. Újratelepítésre adunk el egyedeket vadászegyleteknek, erdészeteknek, magántenyésztőknek” – magyarázta a család ház udvarán kialakított tavacska partján Gabriel Mohaci.

A tavon – amelynek közepében kis szigetecskét alakítottak ki – több vadkacsacsalád is lakik, a házigazda szerint télen sem mennek már el, annyira odaszoktak. A Zoolandben többnyire pávákat, fácánokat és vízimadarakat tartanak. Ottjártunkkor a tulajdonos egyetlen nagyobb négylábút tudott mutatni: egy rénszarvast, amelyért tavaly ő maga ment el az északi sarkkörig, és amelyet az aradi karácsonyi vásárban, vagy a jövő heti nemzetközi agrárkiállításon csodálhatnak meg az érdeklődők. A nagyobb vadak közül csak növényevők fordulnak meg itt, a ragadozókhoz külön engedélyek kellenek – tette hozzá. Az állatokat amúgy rendelésre hozzák Európa erre szakosodott tenyészeteiből, és rövid ideig tartják a maroscsicséri farmon.

„Elvégezzük az orvosi vizsgálatokat, és miután megkapjuk az eredményeket az állategészségügyi igazgatóságtól, továbbszállítjuk az állatokat a megrendelőknek” – folytatta a vendéglátóm.

Gabriel Mohaci és felesége, Nicoleta nem kimondottan ebből él, bár a família minden tagja kiveszi a részét a munkából. Földműveléssel is foglalkoznak, a takarmányt ők maguk termesztik meg. A vállalkozás félig-meddig még mindig hobbi. Nincs állandó forgalom, megtörténhet, hogy egy-egy évben csak egy állatot tudnak eladni – mondta a tulajdonos.

„Saját magam tanultam bele a szakmába, volt, hogy ráfizettem. Korábban nem dolgoztam soha állatokkal, most is szakértőkre, technikusokra, állatorvosokra bízzuk ezt” – sorolta Mohaci.

Az öt éve megnyílt farmnak sokáig csodájára jártak a környékbeliek, de jöttek távolabbról is kíváncsiskodók. Az érdeklődőket nem utasítják el most sem, de a házigazda hangsúlyozta, hogy ez nem állatkert, és inkább kisebb csoportokban fogadnak látogatókat, mert a vadállatok nagyon érzékenyek, és nem szeretik a zajt, a tömeget.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?