Korrupcióval gyanúsítják a belügyi titkosszolgálat vezetőjét

Hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a belügyminisztérium belső hírszerzésének (DGPI) vezetőjét. Rareș Văduvát hétfőn kihallgatta a DNA.

A hírtelevíziók szerint az ügy a Gabriel Oprea elleni bűnvádi perhez kapcsolódik. Mint ismert, a politikust azzal gyanúsítják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből.

Az ügyészség szerint Oprea a törvényes előírások megsértésével 400 ezer lejnyi költségvetés-kiegészítést hagyott jóvá a belügyminisztérium titkosszolgálatának műveleti kerete számára, hogy abból a közméltóságok védelmét szolgáló gépkocsit vásároljanak. A vádhatóság szerint az így beszerzett luxusautót kizárólag Oprea használta 2015 júliusa és októbere között.

Hétfői kihallgatása után a DGPI vezetője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy miért hívatták be az ügyészségre. Rareș Văduva vonakodott válaszolni arra a kérdésre is, hogy lemond-e a tisztségéről. Az ügy pikantériája, hogy a DGPI egyik fő feladata a rendőrségi korrupció felszámolása.

Kapcsolódók

Kimaradt?