Újabb eljárást indítana a DNA Gabriel Oprea ellen

Gabriel Oprea volt belügyminiszter elleni újabb bűnvádi eljárás elindításához kérte szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a szenátus engedélyét.

A Mediafax szerint a politikust hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Ügye kapcsolatos a belügyi titkosszolgálat (DGIPI) nemrég leváltott vezetője, Gheorghe Nicolae ellen indított bűnvádi eljáráshoz.

Az ügyészek szerint Gabriel Oprea belügyminiszteri minőségében megtoldotta a DGIPI költségvetését 410 ezer lejjel, ám ezt az összeget nem a működésére fordította az intézmény, hanem vásárolt belőle egy Audi A8-ast, amelyet aztán a tárcavezető használt. A DNA szerint törvényszegés történt, mert a pénzből legálisan csak bűnüldözés céljából lett volna szabad járművet beszereznie a belügyi titkosszolgálatnak.

Mint ismert, korábban már a szenátus engedélyezte a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárást egy másik ügyben. Ebben azzal gyanúsítja a DNA a volt belügyminisztert, hogy többször törvénytelen módon rendőri felvezetéssel közlekedett mandátuma idején Bukarestben. Emellett a belügyminisztérium és a legfőbb ügyészség közti megállapodással lehetővé tette, hogy az ország főügyészét – szintén törvénytelenül – rendőrök kísérje útjaira.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?