Negyven cég jut ezer lakosra Romániában

Romániában közel 800 ezer gazdasági társaság működik – derül ki a cégjegyzék legfrisebb adataiból. A részvényesek között kiskorúak is vannak.

Az országban hivatalosan júliusban 796 576 gazdasági társaságot jegyeztek be. Ezek közül több mint 207 ezer külföldi tőkével működik. Romániának 19,8 millió lakosa van, így 40,2 vállalat jut ezer lakosra. Ez eléggé gyenge átlag ahhoz képest, hogy az Európai Unió szintjén ezer lakosonként 75 cég működik.

A román gazdaságban 4,6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, közülük 900 ezer az állami szektorban, az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban tevékenykedik, a magánszférában pedig 3,7 millió személy dolgozik.

A hivatalos statisztikák szerint 2016. júniusának legvégén 4468 cég mutatkozott fizetésképtelennek – ez valamivel több mint 22 százalékkal kevesebbet jelent 2015-höz képest. A legtöbb fizetésképtelen cég a kereskedelemben, az idegenforgalomban, a szállításokban és az energetikai iparágban működik.

Az állammal szembeni adósságokat felhalmozó cégek listáján egyébként az adóhatóság nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint közel 140 ezer vállalat szerepel, amelyek 78 milliárd lejes – 17,5 milliárd eurós – tartozást halmoztak fel.

A cégek 1,2 millió részvényessel rendelkeznek, ami statisztikailag azt jeleni, hogy száz lakos közül mindössze hat tekinthető részvényesnek, 23 személy pedig alkalmazotti minőségben dolgozik a cégeknél. A közel 800 ezer vállalat részvényesei közül csaknem 450 ezer nő, ami 36,6 százalékot jelent, a férfiak száma pedig közel 750 ezer, ez 63,4 százalékkal egyenlő.

Kiskorú részvényesek

Érdekes a megoszlás a részvényesek korcsoportjai szerint. Ezek szerint a hatvan éven felüli részvényesek részaránya jóval nagyobb, mint a harminc év alattiaké. A részvényesek közül több mint 181 ezer töltötte be hatvanadik életévét, ami 15 százalékot jelent, a harminc év alattiak száma pedig alig haladja meg a 122 ezret, ami 10 százalékkal egyenlő. A legtöbb részvényes negyven és negyvenkilenc év közötti, számuk több mint 363 ezer, ez a részvényesek 30 százalékát jelenti.

A KeysFin elemzői tavaly meglepő adattal szolgáltak: ezek szerint a 2009-2014 közötti időszakban 153 romániai vállalat részvényese között több mint 550 kiskorú személy volt. Számuk ugrásszerűen emelkedett, míg 2009-ben számuk 25 volt, addig 2012-ben 32-vel, 2013-ban 77-el emelkedett, egy év múlva már elérte a 379-et. Visszaesés csak a gazdasági-pénzügyi válság éveiben mutatkozott, amikor 2010-ben és 2011-ben mindössze 21 és 22 kiskorú részvényest jegyeztek be.

A gyermek-részvényesekkel rendelkező cégek a kereskedelemben – főleg az on-line szolgáltatásokban –, a szállodaiparban és a közétkeztetésben, aztán az építkezéseknél, a szállításoknál, az energetikai, az ingatlan szolgáltatásoknál, a kulturális rendezvényekkel foglalkozó egységeknél tevékenykednek.

Egyötödüknek magánlakás a székhelye

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a vállalatok mintegy kétharmada a kereskedelemben és a szolgáltatásokban dolgozik. A cégek valamivel több mint 11 százaléka az iparban tevékenykedik, csaknem 10 százaléka az építkezésekben, 36,5 százaléka a kereskedelemben és több mint 42 százaléka a szolgáltatásokban.

A romániai vállalatok 20 százaléka a részvényesek valamelyikének lakásán működik. Nagyrészük, 98 százalékuk mikrovállalat, amely maximum két bejegyzett alkalmazottal dolgozik. A közel 110 ezer „apartmancég” közül csaknem 24 ezret Bukarestben jegyezték be, majd több mint 7000 társasággal Kolozsvár, 5000 és majdnem 4300 céggel pedig Konstanca és Brassó következik.

Százalékarányban azonban ilyen szempontból Hunyad megye vezet, több mint 25 százalékkal, Buzau és Mehedinti megyében pedig 23,9 és 23,3 százalék az „apartmancégek” aránya.

Külföldi tőke – jobb eredmények

A külföldiek az aktív cégek 26 százalékával rendelkeznek. Az utóbbi 26 évben a határon túli vállalkozók több mint 207 ezer céget létesítettek Romániában, az általuk befektetett tőke értéke meghaladja a 43 milliárd eurót.  A 207 ezer cég közül jogilag azonban több mint 86 ezer számít jogilag aktívnak, ilyen szempontból a külföldi cégek alig 10 százalékát jelentik a romániai üzleti világnak. Mintegy 121 ezer külföldi tőkével működő vállalatot felszámoltak, vagy fizetésképtelenné vált. A külföldiek által létesített vállalatok nagy része kft. Az országok tekintetében Hollandia vezet, majd Ausztria, Németország, Ciprus és Franciaország következik a rangsorban.

A statisztikák szerint a külföldi tőkével működő vállalatok jobb eredményeket érnek el romániai társaiknál, tevékenységük azonban román szempontból korántsem kifogástalan, hiszen nyereségük jelentős részét visszaküldik a származási országba. A külföldi cégek által foglalkoztatott munkaerő a 2003. évi 25 százalékról, 2014-re 40 százalékra emelkedett. A Román Nemzeti Bank statisztikái szerint egyébként ezeknek a cégeknek a legnagyobb része a feldolgozó és a kőolajiparban, továbbá az ingatlanok területén tevékenykedik.

A külföldi beruházók jelentős része úgy véli, üzleti forgalma az idei éven tovább növekszik, ugyanakkor kifogásolják viszont a romániai bürokráciát, a versenyképtelen infrastruktúrát és a törvénykezés kiszámíthatatlanságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?