Megrajzolták a román vállalkozó portréját

Romániában jelenleg 580 ezer vállalkozó van, akit több mint 600 ezer cégbe fektetik be pénzüket. A KeysFin társaság szakértői a pénzügyi tárca adatai és a cégjegyzék alapján megalkották a román befektető – legalább is 2015-re érvényes – portréját.

Több férfi, mint nő

Az elemzésből kiderül, hogy a vállalatok tulajdonosai – akik legalább a részvénycsomag 25 százalékával rendelkeznek – többségében férfiak. Az 580 ezer vállalkozó közül a szebbik nemhez tartozó befektetők száma nem éri el a 240 ezret, míg a férfiaké 373 798. A romániai vállalkozók viszonylag fiatalok. A férfiak esetében átlagos életkoruk 44,6 év, a nők tekintetében pedig kereken 44 esztendő.

A KesyFin szakértői szerint ez az életkor teljességgel normálisnak mondható, hiszen az emberek nagyjából ekkorra halmozzák fel a szükséges szakmai és vállalkozói tapasztalatokat, ekkor érzik úgy, hogy cégük biztos lábon áll. A befektetők közül igen sokan kezdetben még alkalmazottak voltak, akik éppen ebben a minőségükben lesték el az üzletindítás tudományát. Vannak azonban, akik már fiatal korukban ösztönösen vagy „az élet iskoláján” nevelődve ráéreztek a vállalkozások sikerének titkára.

A férfi vállalkozók inkább a termelő ágazatokba fektettek be. Így például háromnegyed részük az építőipart kedvelte, több mint 70 százalékuk a szállításokba is beruházott, 56,3 százalékuk a kereskedelemben is vállalkozásokat indított. A női befektetőket mindenekelőtt az egészségügy és a társadalmi segélyszolgálatokat nyújtó beruházások vonzották, 58,5 százalékuk az első, 51, 7 százalékuk pedig a második ágazatot részesítette elsősorban előnyben. Adminisztrációval foglalkozó vállalatokba is közel 44 százalék ruházott be, több mint 40 százalék pedig kulturális és oktató munkát folytató cégekbe fektette pénzének jelentősebb részét.

Nem tartanak a jövőtől

A KeysFin jelentésében megállapította, hogy a román gazdasági vállalkozások  „sztárja” továbbra is a kereskedelem maradt. Az ehhez az ágazathoz tartozó vállalatok részvényeseinek száma meghaladja a 207 ezret, majd a szakmai, tudományos és műszaki területekkel foglalkozó vállalkozások következnek, 66 ezer 500 részvényessel, a dobogó harmadik helyére pedig az építkezés területén működő cégek részvényesei kerültek, számuk megközelíti az 58 ezret.

A rangsorban csaknem 52 ezer részvényessel a feldolgozóipar következik, a sorrendben következő, szállítással és raktározással foglalkozó vállalkozások részvényeseinek száma nem éri el viszont a 48 ezret.

A KesyFin szakértői az adatokat az előző évek számaihoz viszonyítva úgy vélik, hogy egyre népszerűbbé válnak az építkezéssel foglalkozó vállalkozások, ami az építkezések újbóli fellendülésének is betudható, de mind többen helyezik pénzüket a szolgáltatásokba is, ami jól jelzi, hogy fellazult a válság éveinek megszorító politikája.

A kereskedelem természetesen megőrzi vezető helyét, már csak azért is, mert a válság elmúltával ismét megjött a lakosság vásárlási kedve. Mindez jó előjel lehet 2016-ra vonatkozóan – vélik a szakértők, akik abban is reménykednek, hogy a román gazdaságba való bizalom visszatérésével jelentősen javulnak majd a kereskedelmi kapcsolatok is. „Az emberek és a cégek fokozatosan egyre több pénzt fektetnek be a vállalkozásokba, ami azt jelzi, hogy immár nem tartanak a jövőtől” – fejtik ki a jelentés szerzői.

Derűlátó előrejelzés

A KesyFin megállapítása szerint a tapasztaltabb romániai befektetőket mindenekelőtt a kitermelő és feldolgozó iparágak vonzzák. Az ebbe az ágazatba befektetők átlagos életkora 48 év, de átlagosan nagyjából 47 évesek az egészségügybe és oktatásba beruházó vállalkozók is.

A legfiatalabb vállalkozók elsősorban az IT-re, illetve termelésre, kulturális és sporttevékenységre szakosodott cégeket részesíti előnyben, átlagos életkoruk nem haladja meg a 40 évet.

A KesyFin mindebből azt a következtetést vonja le, hogy a fiatalabb vállalkozók mindenekelőtt a dinamikusabb, több fantáziát, vállalkozó kedvet igénylő ágazatokat kedvelik, elsősorban a kereskedelmet, a távközlést, a médiát, a kulturális, nevelő és sporttevékenységet, míg az idősebb, tapasztaltabb, higgadtabb beruházók az építkezési, a kitermelő ipari, a gyógyszeripari cégekbe fektet be.

A KesyFin szakértőinek meggyőződése, hogy a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa) csökkenésének, az új adótörvénykönyvnek, a nemzeti valuta viszonylagos stabilitásának is köszönhetően 2016 során várhatóan fellendülnek a beruházások, és a következő év 2009 után ilyen szempontból a legeredményesebb esztendő lesz.

Kimaradt?