Szatelitpártok tündöklése és bukása: így tűnt el az UNPR a román belpolitikából

Hat éven át volt a romániai belpolitika egyik meghatározó pártja a Gabriel Oprea vezetette Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR), annak ellenére, hogy sem doktrínával, sem politikai meggyőződéssel nem rendelkezett. Nem is rendelkezhetett, hiszen a párt a szociáldemokratáktól, a nemzeti liberálisoktól valamint a konzervatív pártból átvándorolt politikusokból állt. Az UNPR volt az a politikai szervezet, amely soha nem méretkezett meg a választásokon, mindig más párt farvizén jutott be a parlamentbe.

Doktrína nélkül

Gabriel Oprea a pártalapításban akkor kezdett reménykedni, amikor a román parlamenti pártok több politikusa is kivált szervezetéből, mert úgy látták, önös terveiket Traian Băsescu oldalán tudnák megvalósítani. Ezen politikusokból jött létre 2010 tavaszán a függetlenek parlamenti csoportja, amelyből később megalakult az UNPR. A szervezet május elsején tartott első kongresszusán a volt mezőgazdasági minisztert, Marian Sârbut választották elnöknek, Cristian Diaconescut (akit 2011-ben távozott a pártból) tiszteletbeli elnöknek, Gabriel Oprea pedig ügyvezető elnök lett.

A párt az évek folyamán apránként, de folyamatosan gyarapodott. 2011 decemberében a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen végzett Lavinia Șandruból lett politikus alapította Országos Kezdeményezés Pártja olvad bele a tömörülésbe, az és újságíróként tevékenykedő Șandrut ekkor helyezték az UNPR országos alelnöki székébe.

Az UNPR egészen Mihai Răzvan Ungureanu kormányának bukásáig tartott ki Traian Băsescu mellett, amikor Marian Sârbu lemondott az elnöki tisztségéről, helyébe pedig a pártot addig is a háttérből vezető Opreát választották meg.

A 2012. évi helyhatósági választásokat követően az UNPR a Szociáldemokrata Párttal együtt létrehozta a Balközép Szövetséget, amelyet még ugyanabban az évben iktatták a bíróságon.  

Hűség – kormánybukásig

A 2012. évi parlamenti választásokon az UNPR a szociáldemokratákkal, a nemzeti liberálisokkal és a konzervatívokkal szövetkezve tíz helyet kapott a képviselőházban és öt helyet a szenátusban. Ez azonban nem volt elég a parlamenti csoportok létrehozásához (a képviselőházban ehhez 12, a szenátusban pedig 7 mandátum kell), így a párt a szociáldemokraták csoportjához csatlakozott, amit követően a jelenleg bűnvádi eljárás alatt álló Gabriel Oprea kormányfő-helyettes lett.  

Az UNPR azonban nem csak áruló politikusokat vonzott, de kétes hírű üzletemberek is csatlakoztak hozzá, mivel üzleti elképzeléseik megvalósulását látták a „politikai szerepvállalásban”. Közöttük volt a Niro-csoport tulajdonosa, Nicolae Dumitru, az UTI-csoport többségi részvényese, Tiberiu Urdăreanu.

Az UNPR mindössze a kormány bukásáig maradt hű újabb szövetségeséhez, 2015 novemberében a Victor Ponta vezette kormány lemondásakor szakított a szociáldemokratákkal. Időközben azonban magába olvasztotta az OTV bulvár televízióadó tulajdonosának, Dan Diaconescunak saját magáról elnevezett néppártját, akik mellett ugyanakkor más szervezetek politikusai is csatlakoztak. Fénykorában az UNPR 63 honatyával, saját parlamenti csoportokkal rendelkezett, anélkül, hogy valaha megméretkezett volna a választásokon.

Traian Băsescu újabb „erkölcstelen megoldása”

A párt széthullása 2016 márciusában következett be, amikor Gabriel Oprea kényszerűen lemondott a párt éléről, miután több büntetőjogi kivizsgálás is indult ellene. Oprea politikai karriere csúfos véget ért: hivatali visszaéléssel, törvénytelen haszonszerzéssel vádolják, a dossziékban az is szerepel, hogy limuzint vásárolt magának a belügyminisztérium pénzén.

Az UNPR március 26-án választotta meg az új elnökét Valeriu Steriu személyében. Az új elnök gyengének bizonyult, képtelen volt egyben tartani a pártot, amelyet számos politikusa elhagyott. Steriu megpróbált maradék pártjával átállni a nemzeti liberálisokhoz, akik némi tétovázás után letettek a szövetségről, a szociáldemokraták pedig úgy döntöttek, inkább „darabonként vásárolják meg” az UNPR tagjait.

Ebben a helyzetben a párt jobb híján beleolvad Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártjába. Mivel az összeolvadásból alakult szervezet neve továbbra is Népi Mozgalom Pártja maradt, az UNPR gyakorlatilag eltűnt a romániai politikai életből. A pártelnök, Traian Băsescu megőrizte helyét, a két ügyvezető elnök pedig Eugen Tomac és Valeriu Seriu lett.

A politikai életben korántsem népszerű UNPR beolvasztását Traian Băsescu azzal indokolta, hogy Gabriel Oprea lemondásával a szervezet voltaképpen megtisztult.

Az idei helyhatósági választásokon a Népi Mozgalom Pártja 18 polgármesteri, 1315 helyi és 41 helyi tanácsosi helyet szerzett, az UNPR pedig – ahol nem a szociáldemokratákkal indult közös listán – 26 polgármesterrel, 1203 helyi és 14 megyei tanácsossal lett gazdagabb. Összességében így a szervezetet beolvasztó Népi Mozgalom Pártja a választásokat követően az ország harmadik legnagyobb pártja lett.

Az elnöki mandátuma lejártával a hazai belpolitika fősodrából kikerült Traian Băsescu azt tervezi: a parlamenten kívüli pártja így bekerül a román törvényhozásba, ő maga pedig a szervezet vezetőjeként visszatérhet a politikába. A volt államfő-pártelnök pártja a beolvasztás során átvehette az UNPR területi struktúráit is, amelyekkel tömörülése korábban nem rendelkezett. Traian Băsescu szerint a parlamenti választásokon szervezete elérheti a 15-20 százalékot is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?