Közel 9300 középiskolás lesz a BBTE hallgatója

Összesen 9257 középiskolát végzett diák lesz a Babeş–Bolyai Tudományegyetem hallgatója a 2016–2017-es egyetemi tanévtől - az adat a júliusi felvételi lezárulását követően a helyek visszaigazolása utáni helyzetet tükrözi. 

Közülük 4418-an tandíjmentes és közel 4830-an tandíjas helyre jutottak be. A matematika és informatika, a testnevelés és sport, a jogtudományi, illetve az üzletkötő karon meghirdetett valamennyi tandíjmentes hely betelt.

Változatlan maradt az egzakt tudományok és a közgazdaság-tudományok iránti érdeklődés. A nyári felvételi időszak lezárulását követően mintegy 449 tandíjmentes hely maradt betöltetlen. A roma nemzetiségű jelentkezők számára meghirdetett 60 helyből mindössze 17 helyet foglaltak el. Ehhez hasonlóan 5 tandíjmentes hely maradt a Moldovai Köztársaságból érkező jelentkezők számára is.

Magyar tagozaton alapképzésre 947-en jutottak be ingyenes helyekre, valamint 461 fizetéses helyet foglaltak el, gyakorlatilag a jelentkezők száma nem változott az előző évhez képest.

A betöltetlen helyekre ősszel, a 2016. szeptember 5. és 16. közötti időszakban lehet majd felvételizni. A júliusi magiszteri felvételi időszakot követően 3098 jelentkező, amelyből magyar tagozaton 351 jelentkező igazolta vissza megszerzett helyét. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai közül a jogtudományi, a bölcsészettudományi, illetve részben a színház és televízió karon csak 2016 szeptemberében lesz magiszteri felvételi.

A 2016. júliusi felvételi időszakban visszaigazolt helyek végső összesítése megtekinthető a BBTE felvételi honlapján. A BBTE egyes karai saját honlapjukon teszik majd közzé a 2016. szeptemberi felvételire meghirdetett szakok listáját, valamint a betöltetlen helyek számát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?