Botránygyanú az érettségin: fellebbezett, nagyobb minősítést kapott, mégsem emelik a jegyét

Diszkriminációval vádolja az Országos Diáktanács elnöke a tanügyminisztériumot, amiért nem emelték meg az óvás után az érettségi jegyét. Az idén érettségiző Horia Oniţa bejelentette, amennyiben nem hagyják jóvá az óváson kapott minősítését, kész beperelni a szaktárcát.

Az Országos Diáktanács elnöke Facebook-oldalán számolt be arról, mi történt a román nyelv és irodalomból kapott minősítésével a fellebbezés után. Elmondása szerint a 9,25-ös minősítését óvta meg, a javító tanárok pedig 9,60-ra emelték a jegyét. Csakhogy a végső jegye változatlanul 9,25 maradt, ugyanis az érettségi szabályzata szerint csak a 0,5-nél nagyobb jegykülönbség esetén módosítják a minősítést.

A diák felhívta minden olyan érettségiző figyelmét, aki fellebbezett, hogy kérjen jogorvoslatot. Horia Oniţa biztosított, amennyiben a tanügyminisztérium nem módosítja a szabályzat idevonatkozó bekezdését, a bukaresti ítélőtáblához fordul.

A tanügyminiszter az Adevărulnak elmondta, ő maga sem érti, miért vezették be évekkel ezelőtt ezt az előírást a szabályzatba. "Amennyiben nincs alapos indoka ennek az előírásnak, kérni fogom a küszöb eltörlését" - mondta Mircea Dumitru. Hozzátette, várja Horia Oniţa hivatalos panaszát, hogy lépni tudjon az ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?