Környezetvédelmi vétségekért bírságoltak Háromszéken

Környezetvédelmi kihágásokért borsos pénzbírságokat osztott a háromszéki Környezetvédelmi Őrség. Florin Cândea főfelügyelő szerint az elmúlt három hónapban Kovászna megye területén egyetlen esemény történt, amely a környezetre nézve fenyegetést jelentett, amikor felborult egy vegyi  anyagokat szállító teherautó és hat négyzetméteres területen tíz centiméter mélységben szennyezte a földet a kifolyt kénsav és nátrium-hipoklorit, amit szakemberek felszedtek és elszállítottak.

A háromszéki környezetvédelmi őrség április és június között 142 ellenőrzést végzett és 67 ezer lej értékben osztott bírságokat, számolt be a főfelügyelő.

Mint mondta: a legtöbb esetben azért büntettek mert rönköket szállítottak vagy tároltak patakok medrében, vagy háztartási hulladékot égettek el, illetve volt eset, hogy egy korábbi ellenőrzés során meghagyott környezetvédelmi intézkedéseknek nem tettek eleget, de büntették azokat a cégeket és intézményeket is, ahol törvény szerint nem volt megszervezve a hulladékgazdálkodási rendszer és nem volt kinevezve egy szakképzett hulladékgazdálkodási felelős.

A legnagyobb bírságot, tíz ezer lejt egy magánszemélyre rótták, aki tevékenységét környezetvédelmi jóváhagyások nélkül végezte. A Kovászna megyei Környezetvédelmi Őrséghez az elmúlt három hónapban 13 feljelentés érkezett legtöbben arra panaszkodtak, hogy valakik folyókba engedték a szennyvizet, vagy a földekre hordták a trágyát, patakpartra vitte a szemetet  vagy a legelőn rakták le a kivágott fát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?