FRISSÍTVE: már nyolc börtönben lázadoznak az elítéltek

Ragadósnak bizonyult a iași-i példa: a botoşani-i és az aradi börtönben is fellázadtak kedden a rabok – számolt be a Mediafax. FRISSÍTÉS: Az Országos Börtönigazgatóság közlése szerint szerda délben már nyolc fegyintézetre kiterjedt a tiltakozáshullám, köztük a nagyváradira és a csíkszeredaira is.

Mint korábban írtuk, a iași-i szigorított őrizetű börtönben hétfőn és kedden is tiltakoztak fogva tartási körülményeik és a parancsnok állítólagos önkényeskedései miatt a rabok. Az elítéltek nagy része hatalmas zajt csapott, hangoskodva követelőzött, néhányan felmásztak az épület tetejére, sőt felgyújtottak egy cellát is.

Példájuk ragadósnak bizonyult, mert közben fellázadtak a botoşani-i és az aradi büntetés-végrehajtási intézet rabjai is. A botoşani-i börtön lakói kedd este megtagadták az étkezést, hangoskodtak, a rácsokat csapkodták. Az intézmény szóvivője, Maria Valenciuc a Mediafaxnak azt mondta: nem világosak a rabok követelései, egyelőre folynak a tárgyalások velük az elégedetlenségük okairól.

Az aradi börtönben azért elégedetlenkednek az elítéltek, mert a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság lejártával ismét a megszokott időpontban, 22.30-kor oltják le a villanyt a cellákban. A rabok egy része azt szeretné, hogy maradjon a kései (éjféli) villanyoltás – mondta a börtön szóvivője, Eduarg Magold.

Már a csíkszeredai rabok is lázadoznak

FRISSÍTÉS: Az Országos Börtönigazgatóság közlése szerint szerda délben nyolc fegyintézetre terjedt ki a tiltakozáshullám: Iași-ban, Porta Albán, Botoșani-ban, Giurgiuban, Vasluiban, Brăilán, Nagyváradon és Csíkszeredában folyamodtak az engedetlenség valamilyen formájához a rabok. Aradon időközben helyreállt a rend.

A közlemény szerint a botoșani-i börtön kivételével sehol nem történtek erőszakos cselekedetek. A fegyintézetek többségében az elítéltek az étkezés megtagadásával tiltakoznak a fogva tartásuk körülményei miatt. A csíkszeredai börtönben például 81 rab tagadta meg az étkezést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?