Hivatali ügyintézés: ezentúl tényleg könnyebb lehet az életünk

Kevesebbet kell fizetni a személyi igazolvány kiállításáért, nem kell többé iratokat közjegyzőnél hitelesíteni, ugyanakkor a gépjárművezetői vizsgáról hang- és videofelvétel készül – többek között ezt tartalmazza a kormány által kedden elfogadott sürgősségi rendeletcsomag. A bürokráciacsökkentő rendeletek többek között arra ösztönzik a hivatalokat, hogy a papíralapú ügyintézésről térjenek át az elektronikus megoldásokra.

A kormány közleménye szerint az elfogadott intézkedések válasz azoknak a polgároknak, akik eleget tettek a felhívásnak, és a maisimplu.gov.ro oldalon megosztották javaslataikat a bürokrácia csökkentésére. A portálra több mint 3 300 javaslat futott be. A legtöbben az online adófizetés lehetőségének kiszélesítését, az illetékek és az igazolások számának csökkentését, a közjegyzői hitelesítés visszaszorítását, valamint az elektronikus aláírás elismerését kérték a tárcától.

Olcsóbb lesz az ügyintézés

A rendeletcsomag több fontos intézkedést is tartalmaz. Néhány ezekből: 

A közintézményeknek kötelességük hivatalos oldalunkra, illetve a www.edirect.e-guvernare.ro oldalra feltölteni a formanyomtatványokat és az ügyintézéshez kapcsolódó információkat. A formanyomtatványoknak kitölthető, letölthető és kinyomtatható formátumban kell felkerülniük az oldalra.

Az állam lemond a közjegyzői hitelesítés megköveteléséről: a másolatokat a hivatalnokok hitelesítik az eredeti iratok felmutatása alapján. Azoknak az állami intézményeknek, amelyek a kérvényező személyazonossági igazolványának másolatát kérik, ezentúl e-mailen is be kell fogadniuk az igényelt dokumentumokat, ennek érdekében pedig 30 napon belül közzé kell tenniük az ügyintézésre használható internetes címüket.

A kedden elfogadott intézkedéscsomag több illetéket is eltöröl, továbbá arra kötelezi az állami hivatalokat - amelyek eddig kincstárhoz küldözgették az ügyfeleket kifizetni a különböző illetékeket –, hogy tegyék lehetővé a pénzösszegek bankkártyával történő kifizetését. Így nem kell már 2 lejes bélyegilletéket (taxa extrajudiciare de timbru) fizetni például a személyazonossági igazolvány, az erkölcsi bizonyítvány kiállításáért. A személyi és az útlevél kiállításával járó egyéb illetéket egyszer, az irat átvételekor kell befizetni. Az útlevél esetében a különböző illetékeket összevonták, és ezeket egyszeri alkalommal, online is ki lehet fizetni.

Ezentúl a közintézménynek egymás között kell kicserélniük kérésre az ügyfél személyes adatait, és nem szabad arra kényszeríteniük az illetőt, hogy bizonylatokat sétáltasson egyik hivataltól a másikig. Az erkölcsi bizonyítványt a közintézmények ezentúl közvetlen módon, a belügyminisztériumtól kapják meg, és nem az ügyfélnek kell beszereznie, ráadásul a kiállításáért fizetnie sem kell. Az adott intézményeknek a belügyminisztérium elektronikus úton juttatja el a bizonyítvány másolatát, erre 24 óra áll a rendelkezésére a kérés fogadásának pillanatától.

Mivel rengeteg panasz érkezett amiatt, hogy a közúti bírságok esetében fel kell mutatni a kifizetési bizonylatot a rendőrségen, ezentúl lehetőség lesz arra, hogy ezt elektronikus úton küldjék el az intézménynek. Ha a kifizetés online történik, az igazolás felmutatására nem kötelezheti a rendőrség az ügyfelet.

Ugyanakkor a korrupció és a visszaélések visszaszorítása érdekében a gépjárművezetői vizsgáról hang és videofelvétel készül. Az autók beíratási eljárását azzal egyszerűsítik, hogy a különböző illetékek, díjak egyetlen számlára is befizethetőek lesznek.

Az rendeletcsomagról bővebben itt tájékozódhat.

A miniszterelnök kedden Facebook-oldalán elmondta, a rendeletek hatásait nyomon követik, és ahol szükséges, módosítani fognak. Dacian Cioloș azt ígérte, hogy kormánya a polgárok és hivatalok kapcsolatát javítani hivatott mostani intézkedéscsomag után a reálgazdaság szereplőinek életét megkeserítő bürokráciát is egyszerűsíteni fogja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?