Többnyelvű helységnévtáblákat ígér Kolozs megyében a PNL

A kisebbségek etnikai arányától függetlenül háromnyelvű (román, magyar, német) helységnévtáblákat helyeznek azokon a Kolozs megyei településeken, amelyek helyi önkormányzatában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ tanácsosai alkotják a többséget.

Ezt a kötelezettségvállalást is tartalmazza a két politikai szervezet négy évre szóló együttműködési megállapodása, amelyet az aláírását követően pénteken ismertetettek sajtótájékoztatójukon a Kolozs megyei és a kolozsvári RMDSZ-szervezet vezetői. Az egyezség emellett felsorol több olyan, a város és a régió gazdasági fejlődését is érintő lépést, amelyet közösen támogatnak a felek.

Az RMDSZ és a PNL kiegyezett abban is, hogy Horváth Anna marad Kolozsvár alpolgármestere, és Vákár István viselheti a Kolozs megyei tanács alelnöki tisztségét. A megyei önkormányzat péntek délután tartja alakuló ülését.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a megállapodás előzményeiről elmondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem volt elutasító a nyelvi jogokhoz kapcsolódó RMDSZ-es elvárások tekintetében, de végül a liberálisokkal sikerült kiegyezniük, figyelembe véve a tanács összetételét és az intézményi egyensúlyt.

A pénteken újra alpolgármesteri tisztségbe választott Horváth Anna elmondta, reményei szerint sikerült a következő négy évben elérni azokat a célkitűzéseket, amelyeket megfogalmaztak, és sikerül a megyei tanáccsal egyensúlyt teremteniük. Minden eddiginél átláthatóbb és elsősorban elvi szintre helyezett alkudozások alapozzák meg a következő négy év együttműködését – hangsúlyozta. Hozzátette: eldöntötték korábban, hogy nem a tisztségek képezik a megállapodások magját, hanem azokat az elvi megegyezéseket, amelyek a nyelvi jogokra vonatkozó kéréseket, elvárásokat leszögezik.

Horváth Anna szavai szerint nem szerették volna, hogy a megállapodásban bárki szorítva érezze magát, a bizalomra építenek, ezért sem szögeztek le határidőket a megfogalmazott célok elérésében. Az egyensúly fontosságát hangsúlyozta Vákár István, a megyei tanács korábbi alelnöke is, aki erős, stabil koalíciót remél a következő négy évben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?