Meglepő eredményeket mutat a világ első cápaszámlálása

Már az első évben meglepő eredményekkel szolgál a világ korallzátonyainak cápapopulációit vizsgáló eddigi legnagyobb kutatás: a hároméves projekt keretében megfigyelt első száz zátonynál a vártnál sokkal több csúcsragadozót találtak.

A kutatók felcsalizott víz alatti kamerákkal készítenek felvételeket a korallzátonyok környékén élő cápákról és rájákról. A megfigyelt állatok nagyjából negyedét a kihalás fenyegeti, de az egyedszámukra és az elterjedtségükre vonatkozó friss adatok nélkül a megóvásukra irányuló erőfeszítések nem elég hatékonyak – írta a Phys.org-ra hivatkozva az MTI.

A Global FinPrint nevű projekt célja, hogy 2018 végére felmérjék a világ 400 zátonyának csúcsragadozó-állományát. A kutatók eddig még csak száz területtel végeztek, de az eredmények már most azt mutatják, hogy a cápa- és rájapopulációkra vonatkozó jelenlegi adatok pontatlanok. A világ néhány részén a vártnál sokkal több cápát és ráját figyeltek meg.

„Néhány területen, mint a Bahama-szigeteknél és az ausztrál Nagy-korallzátonynál a cápák és a ráják nagy számban vannak jelen. Ezek olyan térségek, ahol a cápavédelmi intézkedések jól működnek, vagy olyan területek, amelyeket nem érint súlyosan a cápahalászat” – mondta Demian Chapman, a FinPrint vezető kutatója. Más területeken viszont, például Malajzia és Jamaica környékén, ahol jóval élénkebb a halászat, a kamerák hiába pásztázták a vizet órákon át, alig sikerült egy-egy cápát észlelni.

A projekt segít meghatározni, hogy hová kellene összpontosítani a cápák és ráják megóvására irányuló erőfeszítéseket, és az is jobban érthetővé válik, hogy a csúcsragadozók milyen szerepet töltenek be a korallzátonyok életében. Az új adatokat összevetik a már létező, több ezer órányi videoanyaggal, hogy elkészítsék a világ első nyílt hozzáférésű adatbázisát a korallzátonyok cápa- és rájapopulációira vonatkozóan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?