Megalakult az új Arad Megyei Tanács

Szerda délelőtt tartották a június 5-i helyhatósági választások eredményeként kialakult új összetételű Arad Megyei Tanács alakuló ülését. A szabályok értelmében a legidősebb tanácsos, Aurel Ardelean vezette a gyűlést a két legfiatalabb képviselő – köztük az RMDSZ-es Péró Tamás – asszisztálásával.

A 33 tagú megyei tanácsban a legtöbb mandátumot, 16-ot a Nemzeti Liberális Párt szerezte, 11 tanácsosa van a Szociáldemokrata Pártnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Koalíciója (ALDE) 2-2 képviselőt juttatott be. Az RMDSZ két tanácsosa Faragó Péter, a megyei szervezet elnöke és Péró Tamás, az ügyvezető elnök.

A mandátumigazoló bizottság megválasztása és a mandátumok igazolása után a testület soraiból választották meg a közgyűlés elnökét és alelnökeit. Az elnöki tisztségre Faragó Péter javasolta nemzeti liberális Iustin Cionca egykori pécskai polgármestert, volt parlamenti képviselőt, a PNL megyei szervezetének első alelnökét a koalíciós megállapodás értelmében, míg a PSD Tripa Florint jelölte. Cionca 21 szavazattal nyert, míg Tripa 12 voksot kapott. Alelnököknek a szintén liberális Claudia Boghicevici volt munkaügyi államtitkárt és párttársát, Ovidiu Sergiu Bîlceát választották.

Csütörtökön az aradi városi tanács alakuló ülését tartják meg.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?