Őszig biztos nem kapnak engedményeket a romániai dohányosok

Kizártnak tartja Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadja az alsóház – döntőházként – a dohányzásellenes törvény módosító javaslatait. A plénum leghamarabb a parlamenti szabadság után, azaz szeptemberben foglalkozik majd a tervezetekkel – tette hozzá a képviselő.

Mint arról már korábban beszámoltunk, június elején félig már módosult a dohányzásellenes törvény azzal, hogy a szenátus elfogadott néhány javaslatot, amely enyhít a jogszabály szigorán.

A módosított törvényben új meghatározást kap a zárt nyilvános tér fogalma. E szerint csak a minden oldalról elkerített és befedett, nyilvános helyiségekben tilos a dohányzás. Ha a módosítás életbe lép, akkor cigarettázni lehet például a két oldalról bekerített és lefedett nyári teraszokon vagy a munkahelyek erkélyein, ahol jelenleg nem lehet rágyújtani.

A szenátorok elfogadták azt a módosító javaslatot is, hogy a pszichiátriai kórházakban erre a célra kialakított, zárt nyilvános terekben is legyen lehetséges a dohányzás. Ezt eddig csak a repülőterek dohányzó-helyiségeiben engedélyezték.

A megszavazott tervezet ugyanakkor lehetővé teszi az úgynevezett dohányzóklubok létrehozását is, ahol engedélyezettek a „dohányzással járó tevékenységek”. A megfogalmazás nem zárja ki például a szeszes italok felszolgálását. A tervezetet itt böngészheti

Az indoklás szerint a dohányzásellenes törvényben túl szigorúan értelmezték a zárt nyilvános tér fogalmát, ugyanakkor az sem normális a kezdeményezők szerint, hogy komoly intézmények, kórházak előtt kell sorban állniuk -20 fokokban a dohányosoknak, hogy elszívják cigarettájukat a reggeli kávé mellé. Ez utóbbi egyáltalán nem mutat jó példát a kiskorúaknak – olvasható az indoklásban, amely itt érhető el

Egy másik módosítási javaslat a kaszinókban is engedélyezné a cigarettázást. Az indoklás önmagáért beszél. 

Máté: csak két módosítást tudunk elfogadni

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta, nagy valószínűséggel június végéig az alsóház különböző szakbizottságaihoz kerülnek a módosító javaslatok, az viszont kizárt, hogy még ebben a parlamenti ciklusban jelentések szülessen róla, így nem fognak a plénum elé kerülni. Azt még nem tudta megmondani, hogy a tervezeteket mely szakbizottságoknak küldi meg a házbizottság.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint szorul-e módosításra a jelenlegi dohányzásellenes törvény, a képviselő elmondta: két javaslattal egyetért, a többivel viszont nem. Szerinte engedélyezni kellene a cigarettázást a pszichiátriai kórházakban erre a célra kialakított, zárt nyilvános terekben, hiszen „vannak olyan betegek, akiknek tényleg gond, ha nem gyújthatnak rá”.

A cigarettázásra azokban a katonai intézményeknél is lehetőséget kellene teremteni Máté szerint, ahol a dohányos nem hagyhatja el a helyiséget. „A többi módosítást nem támogatom. Mindenki arra hivatkozik, hogy mennyi pénztől esik el az állami költségvetés, mert kevesebb cigaretta fog fogyni. Én inkább azt számolnám ki, hogy mennyibe kerül az egészségbiztosításnak azoknak a személyeknek a kezelése, akik a dohányzás miatt lesznek betegek” – tette hozzá a frakcióvezető.

Megismételte, hogy egyáltalán nem tudja támogatni például az olyan dohányzóklubok létrehozást, ahol szeszes italt is felszolgálnak. „A frakcióban még nem tárgyaltunk a módosításokról, de meggyőződésem, hogy a kollégák nagy része az említett két javaslaton kívül nem ért egyet a törvény megváltoztatásával” - szögezte le a képviselő. 

Fejér László-Ödön: Romániának nincs szüksége kiskapukra

Mivel a szenátusban a gazdasági szakbizottság is véleményezte a tervezeteket és feltételezésünk szerint az alsóház hasonló bizottságának is megküldik azokat, megkerestük az képviselőház szóban forgó testületének RMDSZ-es tagját, Fejér László-Ödönt.

A képviselő elmondta, a jogszabállyal kapcsolatban reális gazdasági hátrányokról csak akkor beszélhetünk, ha kiskapukat építenek be. „Gazdasági vonzata akkor lesz a törvénynek, ha abban kiskapukat építünk be. Így hátrányba kerülhetnek azok, akik nem keresnek kibúvókat azokkal szemben, akik különböző módszerekkel engedélyezik a vendégeknek a cigarettázást. Véleményem szerint a törvény maradjon szigorú, pontosan határozzák meg, hol lehet és hol nem cigarettázni, és akkor a jogszabály nem jár semmilyen gazdasági hátránnyal” - magyarázta Fejér László-Ödön.

Figyelmeztetett, hogy ha olyan zárt nyilvános helyiségekben is engedélyezik a cigarettázást, mint a kaszinók vagy a dohányzóklubok, „végül minden vendéglátó-ipari egység kaszinóvá vagy dohányzóklubbá válik”. „Ha megnézzük, hogyan alkalmazták a régi törvényt, láthatjuk, hogy éppen ez az elv érvényesült. Nálunk azt, hogy el kell határolni a vendéglőkben, hol lehet és hol nem cigarettázni, a következőképpen oldották meg: ha a vendéglőnek két terme volt, akkor a nagyteremet a cigarettázóknak tartották fenn és nemcigarettázóként szégyellned kellett magad, mert beültettek egy sarokba. Attól félek, hogy tervezett kiskapuk ide fognak vezetni” - magyarázta a szakbizottsági tag.

Hangsúlyozta, egyáltalán nem ellenzi, hogy a szabad levegőn bárki rágyújtson, de a zárt nyilvános helyeken ezt továbbra is megtiltaná. A képviselő szerint elég, ha megnézzük, más uniós országokban mi történt a zárt nyilvános helyiségekből történő kitiltást követően, hogy lássuk: a vendéglők, bárok, kávézók ugyanúgy tele vannak, mint előtte. Hozzátette, nem érti, miért lenne az Romániában másként.

Kapcsolódók

Kimaradt?