Vass Levente: Marosvásárhelyen Mașca miatt veszített Soós

Marosvásárhelyen 10 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, de lehetett volna több, ha az EMNP nem visz el szavazatokat – vélte Vass Levente, a helyi RMDSZ választmányi elnöke.

A hétfő délutáni kiértékelő sajtótájékoztatón az egyik román újságíró azt a kérdést szegezte Vass Leventének, hogyan értékeli, hogy a Dan Mașca-féle Szabad Emberek Pártjának (POL) köszönhetően, nem tíz, hanem 12 magyar nemzetiségű képviselő ül majd az új tanácsban. Vass Levente szerint a változás, amelyet Mașcaáék oly nagy előszeretettel emlegettek, éppen miattuk nem valósulhat meg. A magyarok érdekeit csakis az RMDSZ képviselheti, a POL kisebbségi programja egyébként sem ismeretes, tette hozzá Peti András, az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

A végleges eredmények szerint a helyi testületben 10 RMDSZ-es képviselő kap helyet, 6 liberális, 4 szociáldemokrata és 3 POL-tag. Ami a polgármesteri választás eredményeit illeti Dan Mașca nemhogy segítette volna a jelenlegi elöljáró leváltását, de épphogy támogatta annak megmaradását a funkciójában, hiszen Soós Zoltántól vett el szavazatokat. „Aki a legnagyobb mértékben hozzájárult Florea sikeréhez, az éppen Mașca volt” – fogalmazott Vass Levente.

Soós Zoltán a végleges adatok szerint 25557 szavazatot, míg Florea 2726-et kapott, Mașca 5882-t.  „Szomorú, hogy egyet mondanak és mást cselekednek” – mondta a választmányi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?