Kétezer lejjel járultak hozzá a háromszékiek a Schweighofer elleni perekhez

Egy hét alatt 2000 lejnyi adományt gyűjtöttek civil szervezetek Sepsiszentgyörgyön, a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme elleni perköltségeik fedezésére - számolt be szerdai sajtótájékoztatón Hans Hedrich. A Neuerweg egyesület alelnöke elmondta, az elmúlt két évben három pert indítottak az osztrák fafeldolgozó ellen, de három újabb pert terveznek, amelyben többek között kérik az építkezési és környezetvédelmi engedélyek visszavonását.

Hans Hedrich elmondta, ha csak egy perben is a Holzindustrie Schweighofert elmarasztaló ítélet születik, akkor le kell állítani a rétyi fafeldolgozó üzemet.

Az „erdők védelmében” jelszóval meghirdetett, május 16-20 között zajló, nagyszabású adománygyűjtési akciót  a Neuerweg és EuropeanNatureTrust környezetvédő civil szervezetek kezdeményezték, az adománygyűjtést pedig a Háromszéki Közösségi Alapítvány bonyolította le a sepsiszentgyörgyi központi parkban a Gróf Mikó Imre szobor mellé felállított adománygyűjtő pontnál.

Berecki Kinga a Háromszéki Közösségi Alapítvány elnöke rámutatott, hogy a fogarasi és bukaresti civil szervezetek az elmúlt években sok energiát és pénzt fektettek az osztrák fafeldolgozó elleni küzdelembe, de mivel háromszéki ügyről van szó, fontosnak tartották, hogy a helyi közösséget is bekapcsolják az ügybe. Fel szeretnénk ébreszteni a lakosságban a közösségi ügyek iránti felelősségérzetet – mondta.

Közel 200 civil adakozott

Bereczki Kinga elmondta, akciójuk sikeres volt, hiszen néhány nap alatt közel 200 ember 2000 lejt adományozott, illetve többen felajánlották adójuk 2 százalékát.

Toró Attila háromszéki környezetvédelmi aktivista a sajtótájékoztatón kifejtette: standjuknál nagyon sokan érdeklődtek a Schweighoffer elleni küzdelmükről, panaszkodtak arra, hogy a fűrészüzem megjelenése óta jelentősen megemelkedett a tűzifa ára, mások a rétyi gyár fényszennyezését kifogásolták, vagy aggódtak a környezetre és egészségre való káros hatások miatt. Toró Attila elmondta, az adományozók között volt aki 50 banival, de olyan is aki 100 lejjel járult hozzá a civilek perköltségeihez.

Hans Hedrich tájékoztatása szerint az elmúlt két évben is több ezer eurót költöttek a Schweighofer elleni perekre és szakvéleményezésekre, és számításaik szerint még mintegy 5000 euróra lesz szükségük ahhoz, hogy a következő időszakban fedezni tudják a hat perük és az ezekhez szükséges szakvélemények költségeinek fedezéséhez. A Sepsiszentgyörgyön összegyűjtött 2000 lej mellé egy német és egy angol civil szervezet ígért még mintegy 5000 eurónyi támogatást - mondta a Neuerweg egyesület alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?