Schweighofer elleni perköltségre gyűjtenek a civilek

A Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme elleni perköltségre gyűjtenek adományokat Sepsiszentgyörgy központjában. Az „erdők védelmében” jelszóval meghirdetett akciót a Neuerweg és EuropeanNatureTrust környezetvédő civil szervezetek kezdeményezték, a harmadik napja zajló adománygyűjtést pedig a Háromszéki Közösségi Alapítvány bonyolítja le.

Hans Hedrich, a Neuerweg egyesület alelnöke szerdán a sepsiszentgyörgyi központi parkban a Gróf Mikó Imre szobor mellé felállított adománygyűjtő pontnál tartott sajtótájékoztatón rámutatott, hogy jelenleg három per van folyamatban az osztrák fafeldolgozó ellen, de három újabb pert indítanak, többek között kérik az építkezési és környezetvédelmi engedélyek visszavonását. Hans Hedrich szerint ha csak egy perben a Holzindustrie Schweighofert elmarasztaló ítélet születik, akkor le kell állítani a rétyi fafeldolgozó üzemet.

A környezetvédelmi aktivista kifejtette: nincs könnyű dolguk, mivel szerinte a rétyi fűrészüzem tulajdonosának semmi nem drága, hogy húzza az időt. A környezetvédő civil szervezeteknek pedig anyagi segítségre van szükségük ahhoz, hogy folytatni tudják a pereket. Abban bíznak, hogy a sepsiszentgyörgyi adománygyűjtő akcióba aktívan bekapcsolódik a lakosság.

Hanz Hedrich szerint az elmúlt három nap alatt 500 lejnyi adományt gyűjtöttek, ez arra elég, hogy kifizetik a bukaresti ügyvédjük kolozsvári bíróságra való utazását. Az erdők védelmében meghirdetett akciót szeretnék folytatni Hargita megyében is, mivel Hans Hedrich szerint ez a két megye az erdőirtások gócpontja.

A környezetvédelmi aktivista szerint a törvénytelen fakitermelések miatt húsz év alatt több milliárd lejt veszített az ország, de a Schweighofer több millió eurós nyereséget könyvel el miközben 5,6 millióval tartozik az államnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?