RMDSZ: diszkrimináció éri a közbirtokosságokat

Az RMDSZ azt kéri a bukaresti kormánytól, hogy sürgősségi rendelettel számolja fel azt a joghézagot, amely a közbirtokosságok egy részét hátrányos helyzetbe hozza.

Nyílt levélben fordul Dacian Cioloș kormányfőhöz és Achim Irimescu mezőgazdasági miniszterhez Kelemen Hunor szövetségi elnök és Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezze azt a joghézagot, amely a közbirtokosságok egy részét hátrányos helyzetbe hozza.

„Diszkriminatív a jelenlegi törvényes háttér, mert csak azok igényelhetnek állami támogatást, akik birtoklevéllel rendelkeznek. A közbirtokosságok közel egyharmadának azonban nincs birtoklevele, bár a tulajdonukban lévő területeket jogosan használják, a tulajdonjog tisztázása azonban a bürokrácia miatt húzódik” – áll a nyílt levélben.

A szenátus plénuma az RMDSZ javaslatára törvénymódosítással már rendezte ezt a joghézagot, viszont a képviselőház a döntő ház ebben az esetben, amely május 31-ig biztosan nem tudja elfogadni ezt a módosítást.

A két politikus ezért arra kéri a kormányt, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadja el az RMDSZ által javasolt módosításokat, hogy a május végi támogatási kérelmi határidőt ne késsék le azok a gazdák, akiknek a tulajdonjoga saját hibájukon kívül nem rendeződött

Az RMDSZ az elmúlt időszakban már többször kérte ennek a helyzetnek a megoldását, számos beadvánnyal és kéréssel fordult a szaktárcához, a törvényhozásban pedig sikerült a szenátusban ehhez többséget is szereznie, viszont a szoros határidők miatt csak a sürgősségi kormányrendeletet tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak.

 

Kimaradt?