Az RMDSZ és az MPP összefogásával állítottak jelölteket Háromszéken

 „Az a fontos, hogy a településeken jó hangulat legyen. Nem lehet utálatpolitikát folytatni, nemzetpolitikai kérdésekben együtt kell működnünk. Meggyőződésem, hogy június 5. után is együtt tudunk dolgozni a települések, a megye fejlődéséért, Székelyföldért”- fejtette ki Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke azon a sajtótájékoztatón, ahol Tamás Sándorral, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnökével bemutatták a két politikai szervezet által közösen indított polgármester jelölteket.

Mint arról beszámoltunk, az önkormányzati választásokon Kovászna megyében, Málnáson, Zabolán és Gelencén a Magyar Polgári Párt (MPP) állított polgármester jelölteket, akiket az RMDSZ is támogat, míg a közös tanácstag jelöltek a szövetség színe alatt indultak.

Tamás Sándor a sepsiszentgyörgyi MPP székházában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: Erdély szinten elsőként megvalósítottak meg egy valós együttműködést. Málnáson, Zabolán és Gelencén olyan személyeket kerestek, akik tesznek a közösségépítésért és település fejlesztéséért, de ezeket a közösségeket hitben és gazdaságilag egyaránt meg kell erősíteniük. Zabolán, az egyharmadnyi románság miatt, politikai választások alkalmával egymásnak feszülés van. A közösség szétszakadását csak úgy lehetett megoldani, hogy összefogtak az MPP-vel és EMNP-vel.

Az MPP-s Fejér Leventét tavaly egyhangúlag választották meg alpolgármesternek, most pedig támogatják polgármester jelöltségét. Fejér Levente szerint négy évvel ezelőtt Zabolán nagy volt a széthúzás, most viszont a három magyar párthoz tartozó személyek összefogtak a község érdekében. Zabolát ki szeretnék emelni turisztikai szempontból, ehhez viszont szükség van az infrastruktúra, az utak karbantartására, a közösségi házban vendégszobák kialakítására és további hasonló projektekre.

Málnáson a nyolc éves önkormányzati munkatapasztalattal rendelkező Szotyori Angéla Gizella négy évvel ezelőtt kis-híján megnyerte a polgármesteri tisztséget, most újra vállalkozik a feladatra. Elmondása szerint: az együttműködés hiánya miatt a község kettészakadt. Ezt az áldatlan állapotot akarják felszámolni. Málnáson a megyei önkormányzat támogatásával és pályázati forrásból az idén júliusban szobrot állítanak a településen Tőkés József református esperes, Tőkés László nagyapja emlékére, aki Málnás község református lelkészeként sokat tett az egyházért és Málnás községért.

Cseh József, Gelence MPP-s polgármestere szerint a községnek olyan tanácsa van, ahol az együttműködést már évekkel ezelőtt elkezdték. „MPP-és polgármesterjelöltként ugyanazt a segítséget kaptam, mint a megye többi polgármestere: többek között megyei finanszírozással leaszfaltoztunk 1,8 km községi utat, óvodát, ravatalozót létesítettünk, piacot építettünk, csatornáztunk, de akad tennivaló az elkövetkezőkben is.”

Kapcsolódók

Kimaradt?