Felmérés: Kereskényi Gábor és az RMDSZ vezet Szatmárnémetiben

Kereskényi Gábor és az RMDSZ a helyhatósági választások esélyese Szatmárnémetiben, de szorosnak ígérkezik a verseny Dorel Coicaval, míg a Szövetségnek igen jók az esélyei arra, hogy a legtöbb tanácsosi mandátumot szerezze. Ezek a Promoter Consult Center legfrissebb felmérésének legfontosabb megállapításai.

Szatmárnémeti választói elégedetlenek - derül ki Promoter Consult Center legfrissebb, a Maszol birtokába jutott felméréséből. Közel kétharmaduk (60 százalék) szerint a városban inkább rossz irányba mennek a dolgok. A relatív többség (34 százalék) az elmúlt négy évben stagnáló városnak látja Szatmárnémetit. Így aztán az sem meglepő, hogy a polgármesterrel való elégedettség mindössze 37 százalékos.

Szűk két hónappal a helyhatósági választások előtt a megkérdezett közel kétharmada ígéri biztosra a részvételt, további 12 százalékuk pedig valószínűleg elmenne szavazni. A magas részvételi szándék a hivatalos kampánykezdet előtt még nem párosul hasonlóan magas elkötelezettséggel egyik vagy másik jelölt irányában. A biztos szavazók 41 százaléka még nem döntötte el, melyik jelöltre fog szavazni június 5-én.

Azok körében, akik már döntöttek, Kereskényi Gábor 28 százalékot, Dorel Coica 27 százalékot szerezne, ha most vasárnap lenne a választás. Őket messze lemaradva követi Adrian Stef (13%) és Horia Anderco (9%), akiknek valószínűleg nem lesz beleszólásuk az elsőségért folyó küzdelembe. A polgármesteri címet minden bizonnyal az a jelölt fogja megszerezni, aki a ma még bizonytalan választókat nagyobb arányban tudja megszólítani.

Valamivel egyértelműbb a kép a tanácsosi listákat illetően. Bár a biztos szavazók közel egyharmada, még nem döntötte el, melyik pártlistát támogatja, jelenleg az RMDSZ elég magabiztosan vezet. A biztos szavazók 26 százaléka támogatja az RMDSZ-t, szemben a PSD 19 százalékos és a PNL 13 százalékos támogatottságával. Az időközben megkötött RMDSZ-Német Demokrata Fórum választási szövetség jóvoltából, az RMDSZ további 5 százalékra számíthat, amennyiben a Fórum támogatói fegyelmezetten támogatják a szövetségi listát. A többi párt jelenleg nem éri el az 5 százalékos küszöböt.

A Promoter Consult Center 882 fős mintán végzett közvéleménykutatást április 3 és 15-e között. A hibahatár 3,5 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?