Őket kell legyőznie Kereskényi Gábornak a szatmárnémeti választásokon

Kilenc jelölttel kell megmérkőznie a polgármesteri székért Kereskényi Gábornak Szatmárnémetiben. A legkeményebb ellenfelének Dorel Coica jelenlegi városvezető ígérkezik. Az RMDSZ jelöltjének kedvez, hogy vetélytársai között megoszlanak majd a román szavazatok az egyfordulós polgármester-választáson. Korábban a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a nagyváradi jelölteket mutattuk be.

Nincsenek ugyan erről friss közvélemény-kutatási adatok, de nagy eséllyel az RMDSZ-es Kereskényi Gábor és a jelenlegi városvezető Dorel Coica között dől el a polgármesteri székért folyatott küzdelem Szatmárnémetiben. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje a 2012-es helyhatósági választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) színeiben nyert, a már előzőleg két mandátumot kitöltő RMDSZ-es Ilyés Gyula ellen.

Győzelmét az tette akkor lehetővé, hogy a két nagy román párt összefogott a magyar városvezető ellen. Kereskényi Gábor esélyeit jelentősen növeli, hogy az USL mára felbomlott, a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is önálló jelöltet indít, emellett labdába rúghat még több más román jelölt is, így a román szavazatok megoszlanak. Dorel Coica maga is beismerte: legnagyobb ellenfelének az RMDSZ jelöltjét tartja, aki mögött egy emberként sorakozik fel a Német Demokrata Fórum (NDF) szavazótábora is.

Sokak szerint meglepetést okozhat Adrian Ștef, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) indítja a legfiatalabb jelöltet Adrian Cozmát, akire jó eséllyel voksol majd pár első szavazó. Nagy kérdés a független jelölt Horea Anderco választási szereplése. A politikus 1996 és 2003 között Szatmárnémeti polgármestere volt, korrupció miatt elítéltek, majd több éves börtönbüntetés után az Emberi Jogok Európai Bírósága rehabilitálta.

Coica és a fair play hiánya

A 2012-es kampányígéreteit Dorel Coica még részben sem tudta teljesíteni. Mindaz, amit négy év után fel tud mutatni, azok többnyire az előző városvezetés által kezdeményezett tervek és beruházások. Attól függetlenül, hogy mandátuma a pártján belüli ellentétektől, háborútól és hatalomátvételről, valamint az előző városvezetés által elindított projektek átadásáról volt hangos, viszonylag még mindig nagy támogatottságnak örvend.

A többi jelölthöz hasonlóan külföldi befektetőket vonzana a megyébe, munkahelyeket teremtene, támogatná az oktatást, a kultúrát és fejlesztené a városi infrastruktúrát, utakat aszfaltozna, felújítaná a város régi és új központját. A szociáldemokrata vezető nehezen tűri az ellenzéket, politikai kudarcait legtöbbször rájuk hárítja, amelynek a PSD közeli sajtóban hangot is ad.

Az egykor orvosként is praktizáló Coica, aki jelenleg is több magánrendelőt üzemeltet, a sportszerűtlen megnyilvánulásoktól sem riad vissza. A legetikátlanabb cselekedet, amit a tisztségben lévő polgármester elkövetett a kampány kezdetén az volt, hogy kiszivárogtatta Horea Anderco független jelölt orvosi diagnózisának papírjait.

Anderco a legádázabb ellenfele Coicának

Horea Anderco sokkal indulási szándéka bejelentése után övön aluli ütést kapott. Egy helyi televízió csatorna, az ITV műsorában jelentette be, hogy visszalép, mert Coica utasítására nyilvánosságra hozták az orvosi diagnózisát tartalmazó iratokat, majd aztán mégis meggondolta magát, és iktatták jelölését a szatmári választási irodánál.

A börtönviselt, ám az Emberi Jogok Európai Bírósága által rehabilitált volt polgármester mindenkit meglepett elhatározásával. Közkedvelt figura volt mandátuma idejében, többek között az ő nevéhez kötődik a Szatmári Városnapok rendezvénysorozat létrejötte. Most is sokan szimpatizálnak vele, így valószínű eloroz jó pár szavazatot Coica elől.

Adrian Ștef meglepetést okozhat

Meglepetéseket okozhat még Adrian Ștef, az ALDE polgármester-jelöltje, aki négy évvel ezelőtt az USL jelöltjeként nyerte el a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségét. A Nemzeti Liberális Párttól igazolt át az ALDE-be, miután a PNL-be beolvadt a Demokrata Liberális Párt (PDL). Szerinte az elmúlt négy évben a megyei tanács elnökeként bizonyított a szatmáriaknak, és van kellő tapasztalata a közigazgatás terén is, így bátran száll harcba a tisztségért.

Az ALDE elnöke Călin Popescu Tăriceanu, nemrégiben tett arra megjegyzést, hogy újra létrejöhet a Szociálliberális Szövetség az ALDE és a PSD egyesüléséből. Ha létrejön az új USL, megtörténhet, hogy a közös jelölt Adrian Ștef lesz. Ebben az esetben Coica visszalépése reális lehet, mivel egyrészt a PSD hírnevét az utóbbi években a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megtépázta, másrészt Ștef támogatottsága nagy a párton belül, mivel sógora, Ovidiu Silaghi a Tăriceanu-kormány minisztere volt.

A PNL Adrian Cozmát indította a polgármesteri székért. A liberálisok szatmárnémeti szervezetének elnöke a jelöltek közül a legfiatalabb, valószínű pár első szavazó voksol majd rá. Kampánya nagyrészt a szociáldemokraták ellen irányul, de az ALDE-val sem ápol jó viszonyt. A PNL jelöltje is élhetőbb várost és gazdasági fejlődést ígér, ha megválasztják. Csapatának vannak konkrét elképzelései, de kivitelezésükkel kapcsolatban felmerülnek kérdések.

Futottak még

A polgármesteri tisztségért harcba száll még Csáki Csongor, a Népi Mozgalom (MP) jelölje, aki új szereplő a szatmári politika színterén. Bár a kampány már megkezdődött, programjáról nem sokat tudni, csak azt, hogy ígérete szerint kétnyelvű lesz.

Adelin Ghiarfaș, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) jelöltje, aki tisztességes és erős gazdasági alapokat teremtene meg arra, hogy a fiatalok felkészülve hagyják el a várost, bár visszacsalogatásukra nincs stratégiája.

A Szociálliberális Humanista Erő Párt (PPU-SL) jelöltje Vasile Deac. Az állatorvosként praktizáló jelölt állatkertet hozna létre Szatmárnémetiben. A polgármester-jelöltek között szerepel még Nicolae Ciorbă közgazdász, a Nemzeti Demokrata Párttól (PND), a Románia Haladásáért Országos Szövetséget (UNPR) pedig Ioan Opriș üzletember képviseli.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?