Ők lesznek Soós Zoltán ellenfelei Marosvásárhelyen

Marosvásárhely független magyar polgármesterjelöltje, Soós Zoltán öt román jelölttel küzd a június 5-i helyhatósági választásokon. A legkeményebb ellenfélnek a jelenlegi, negyedik mandátumát töltő polgármester, Dorin Florea ígérkezik. Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának a jelöltje is ellophat tőle magyar szavazatokat. A többi négy, többé-kevésbé ismert jelölt nem számít a magyar lakosság szavazatára, inkább a román nemzeti öntudatra alapozza kampányát, és ettől reméli a sikerét.

Öt román jelölttel mérkőzik meg június ötödikén a függetlenként induló és az összes magyar szervezet által támogatott Soós Zoltán június 5-én Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. Esélyeit növeli, hogy – hacsak az Alkotmánybíróság jövő héten nem dönt másképp – egyfordulós lesz a választás, és a román jelöltek között megoszlanak a szavazatok. Így matematikailag Soós Zoltán akár 30-35 százalékos támogatottsággal is nyerhet. Akad azonban olyan román ellenjelöltje, aki elvehet tőle magyar szavazatokat.

Florea eddigi kapott magyar szavazatokat

Az egyik a szintén függetlenként induló Dorin Florea jelenlegi polgármester, akire az előző választásokon is szavaztak már magyarok. A román politikus 2000-ben győzte le először az RMDSZ jelöltjét, utána zsinórban háromszor nyerte el a tisztséget. Dorin Florea az eddigi négy mandátumának látható eredményeiben, illetve a román választók magyaroktól való hagyományos félelmében, valamint abban bízik, hogy a marosvásárhelyiek tehetetlenségi erő által hajtva szavaznak, nem kívánják a változást a városban.

A román politikus 2000-ben a Demokratikus Konvenció (CDR) jelöltjeként, 2004-ben függetlenként, 2008-ban a Demokrata Liberális Párt (PDL), míg 2012-ben a PDL, UNPR és PER összefogásával a választásokra létrehozott Szövetség Marosvásárhelyért jelöltjeként nyert. Most újból függetlenként indul a választásokon, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával, amely azért nem indította saját jelöltjeként, mert bűnvádi per, illetve néhány napja korrupciós bűnvádi eljárás is folyamatban van ellene.

A magyar szavazók politikailag kevésbé tudatos része Dorin Florea mandátumait az előző – magyar – polgármesterekénél eredményesebbnek tartja, elfelejtve azt, hogy az 1990 és 2000 közötti évtizedben a politikai feszültségek miatt sokkal szűkösebbek voltak a polgármesteri hivatal anyagi forrásai. Floreának 16 éve alatt valóban volt lehetősége megvalósítania mindazt, amit az elődei tűztek ki célul, és lehetősége volt elfojtani mindazt, ami számára kényelmetlen volt, végső céljaival ellenkezett. Nagy mestere a ködösítésnek és nyeregben érzi magát, ugyanis a 16 év alatt egyszer sem teljesítette azokat a tanácsi határozatokat, amelyek célkitűzéseivel ellentétesek voltak.

Mașca felvállalta a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét

A Szabad Emberek Pártjának (POL) jelöltje, Dan Mașca tudatosan hajt a magyar szavazatokra. A jó fellépésű, szimpatikus jelöltről az egyszerű választópolgár nem tudja eldönteni, hogy ígéretei pillanatnyi meggondolásból, politikai nyereségvágyból születtek, vagy ha tartósan megmaradnak, és valóban kitart mellettük, akkor azok vajon megvalósíthatók lesznek?

Dan Mașca a szakképzésre, az idegennyelvek elsajátításra, a befektetők idevonzására, a munkahelyteremtésre, a fiatal munkaerő foglalkoztatására, a gazdasági potenciál növelésére támaszkodik, újból ipari várossá alakítaná Marosvásárhelyt. A magyar választók egy részének bizalmát azzal nyerte el, hogy a Szabad Emberek Pártja felvállalta a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét, és megfogalmazta azt a Tolerancia-kiáltványt, amellyel a hagyományos erdélyiséget kívánja modern körülmények között továbbéltetni, és amelytől a többi román párt látványosan elfordul.

Futottak még

Ionela Ciotlauș a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelöltje. A Nemzeti Liberális Párt marosvásárhelyi elnöke volt 2014. júliusáig, amikor kilépett a pártból a PNL és a PDL fúziója miatt. - Az előző választásokat követően alpolgármester volt, a Dorin Floreával való állandó konfliktusairól számolt be a sajtónak, de semmilyen lépést nem tett a magyar közösség irányába. Ciotlauș az egyetlen nő jelölt, ami valószínűleg kampányában is hangsúlyos szerepet kap.

A negyedik román jelölt, Nicolae Nicodin Matei, a volt államfő, Traian Băsescu személyes támogatásával indul a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben, míg az ötödik, Sergiu Papuc az éppen belső válságát élő Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje. Marosvásárhelyen egyiküknek nincs sok szimpatizánsa, nem is jelentenek igazi alternatívát a román szavazók számára Dorin Floreához képest, éppenséggel ismeretlenségük miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?