Nem kérheti fizetésképtelenné nyilvánítását a Hexi Pharma

Helyt adott a főváros ötödik kerületének bírósága a legfőbb ügyészség arra vonatkozó kérésének, hogy függessze fel a fertőtlenítőszer-botrányba keveredett Hexi Pharma fizetésképtelenné nyilvánításának elbírálását. A döntés nem végleges.

A bíróság ugyanakkor azt is megszabta, hogy a vállalat legalább két hónapig nem kérhet csődeljárást, és nem adhatja el részvényeit. Az ügyészség azzal indokolta kérését, hogy a Hexi Pharma nagy összegekkel tartozik az államnak és csődeljárás esetén nehéz lenne behajtani a pénzt. Ugyanakkor a jogászok szerint a vállalat felszámolása lehetetlenné tenné az esetleges kártérítések kifizetését is azoknak, akik perelni szándékoznak.

Mint arról már beszámoltunk, a fertőtlenítőszerek piacát uraló romániai cég a botrány kirobbanása után fizetésképtelenné nyilvánítását kérte, és bejelentette: az összes alkalmazottját elbocsátja és leállítja a termelést az üzemében.

A roló lehúzásáról szóló közleményt néhány órával azután adta ki a cég, hogy Victor Strâmbu egészségügyi államtitkár bejelentette: az első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint valóban hamisított volt a kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része.

Az államtitkár közölte: a Hexi Pharma által szállított fertőtlenítőszereknek a hivatalos és a valós koncentrációtartalma között eltérés van, ezért megbírságolták a céget, a szóban forgó termékeket pedig kivonják forgalomból.

Kapcsolódók

Kimaradt?