Fertőtlenítőszer-botrány: lehúzza a rólót a Hexi Pharma

Hivatalosan bejelentette szerda este a fertőtlenítőszer-botrány középpontjában álló Hexi Pharma, hogy alkalmazottjait elbocsátja, a gyárát bezárja, a cég pedig beszünteti tevékenységét. A társaság bocsánatot kért a kórházi betegek életének veszélyeztetésért.

A róló lehúzásáról szóló közleményt néhány órával azután adta ki a cég, hogy Victor Strâmbu egészségügyi államtitkár bejelentette: az első hivatalos laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint valóban hamisított volt a kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része.

Az államtitkár közölte: a Hexi Pharma által szállított fertőtlenítőszereknek a hivatalos és a valós koncentrációtartalma között eltérés van, ezért megbírságolták a céget, a szóban forgó termékeket pedig kivonják forgalomból. 

Dan Suciu, a kormány szóvivője korábban elmondta, fontolgatják a vállalat beperlését, és kártérítést követelhetnek. Hozzátette: azt javasolják a kórházaknak, hogy ne használják többet a cég által forgalmazott fertőtlenítőszereket.

Az már délelőtt kiszivárgott, hogy a cég a fizetésképtelenné nyilvánítását kérte a botrány kirobbanása után. Estére azonban hivatalossá vált, hogy a Hexi Pharma az összes alkalmazottját elbocsátja és leállítja a termelést az üzemében. Közleményében a cég nyilvánosan bocsánatot kért az érintett orvosi személyzettől és a betegektől az államtitkár által bejelentett rendellenességek miatt. „Reméljük, hogy mielőbb felelősségre vonják a vétkeseket” – olvasható az állásfoglalásukban.

Mint már korábban megírtuk, ügyészségi vizsgálat is indult a többek között székelyföldi kórházakban is használt hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. A botrányban érintett Hexi Pharma több székhelyén és a tulajdonos lakásában hétvégén házkutatást tartottak. Az ügy miatt lemondott az egészségügyi miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?