Választási ígéretözön: voksolás után jön a Kánaán!

Már csak a helyhatósági választásokig hátralevő rövid időt kell még kibírniuk a választóknak – utána már valóságos Kánaán vár rájuk! Legalább is a jelöltek új távlatokat nyitó, nem egy esetben a valóságtól elrugaszkodott ígéretei alapján, a polgármesteri, megyei és helyi tanácstagi tisztségekre pályázók ugyanis nem fukarkodnak az ígéretekkel.

Internetfüggők, fürdősök, éhezők…

A szociáldemokraták ifjúsági szervezetének volt vezetője, a brassói polgármesteri székre pályázó, jelenleg független képviselő, Mihai Sturzu máris megígérte: olyan törvényt terjeszt a parlament elé, amely kötelezővé teszi azt, hogy a központi és helyi közigazgatási szervek ingyenes wifi-szolgáltatást biztosítsanak a városok forgalmasabb területein, az idegenforgalmi övezetekben, a szállodákban, a vendéglőkben, a bárokban. Az internetfüggők feltehetően rászavaznak majd.

A fővárosi 5. kerületi polgármesteri tisztségért induló független jelölt, Cătălin Stoichiță (a hírhedt Marian Vanghelie unokatestvére) a közbiztonság tekintetében nem túl jó hírű Rahova negyedben akar korszerű aquaparkot létrehozni – amerikai és dubai támogatással. Ennek valószínűleg a fürdősök örvendenek majd. Tíz pontból álló választási programjában megígéri, hogy a Rahova negyed előkelő helyet foglal majd el Bukarest turisztikai térképén.

Igaz, kerületében komoly versenytársa van az Európai Románia Párt jelöltje, Edu Adrian személyében, aki az éhezés felszámolását ígéri, elsősorban a Rahova és a Ferentari negyedben. Megoldása egyszerű: a buszmegállók mellé gyümölcsfákat ültetnének, így a járműre várók bőven ehetnének cseresznyét, meggyet, barackot, szilvát meg más gyümölcsöket. Idejük lenne bőven, a buszra várva. Edu Adriant 2012-ben nem választották meg, igaz, ekkor eléggé egynemű étrendet javasolt: a kerületet sárgadinnyével vetette volna be.

A fővárosi első kerület polgármester-jelöltje, a Népi Mozgalom Pártjának színeiben megválasztása esetén a föld alá viszi le az összes bukaresti parkolóhelyeket. Helyükbe parkokat, zöldövezeteket létesítene. Egyben ingyenessé tenné a szemétszállítást, és áttetszővé a polgármesteri hivatal döntéseit.

Az „aszfalt alatti” gondok, és a „könnyű metró”

A bukaresti főpolgármesteri tisztségért a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártjának színeiben induló Robert Turcescu a „láthatatlan, az aszfaltburkolat alatti” problémákat szeretné megoldani. Konkrétan arra gondol, hogy Bukarestben a csatornázás háromezer kilométeres hosszúságot elérő vezetékeinek jelentős részét ki kell cserélni. Egyben arra is ígéretet tett, hogy két mandátumnál tovább nem marad meg a tisztségben, még ha olyan népszerű is lesz, mint Traian Băsescu.

Robert Turcescu egyik ellenfele Nicușor Dan lesz, aki ígéreteiben lepipálta Băsescu kegyeltjét. Ő ugyanis „könnyű metrót” ígér, ha már a közlekedési tárca képtelen befejezni a földalatti építését. A „könnyű metró” a vasúttársaság már létező síneit használná fel. Egyben háromszorosára növelné a metróvonalak hosszát, kerékpáros utakat hozna létre, mivel a jelenlegieket elállják a szabálytalanul parkoló autók. Azt viszont már nem mondotta meg, hogy az általa létrehozott kerékpáros utaktól miként tartja majd távol a szabálytalanul parkolókat.

Sokfunkciós „lakossági kártya” és hőszivattyú

A Nemzeti Liberális Párt resicabányai polgármester-jelöltje, Ioan Popa egetverő beruházásokat, ezek nyomán pedig számos munkahelyet ígér a városba, így a munkanélküliek rokonszenvére pályázik. Ellenjelöltje, a szociáldemokrata Ioan Crina a resicabányai infrastruktúra felújítására tett ünnepélyes ígéretet, igaz, egyelőre csak parki padokra és asztalok elhelyezésére illetve árvácskák ültetésére gondolt.

A szociáldemokraták Piatra Neamţ-i polgármester-jelöltje, Liviu Harbuz ígéretei már jóval csavarosabbak: ő a város minden lakójának „lakossági kártyát” adna, amelynek birtokában beleszólhatna a városi tanács döntéseibe, adott esetben elmozdíthatná a polgármestert is. Homályos egyelőre, hogy ezt konkrétan miként képzeli el, azonban a kártyának más haszna is lenne: tulajdonosa ingyen utazhat a közszállítási eszközökön, előnyben részesülne kisgyermekei bölcsődei és óvodai beíratásánál, olcsóbb jeggyel strandolhatna, és kedvezményes áron vehetne részt kulturális eseményeken.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének craiovai polgármester-jelöltje, Mircea Năstase több száz hektáros ipari parkot ígér, uniós forrásokból. A téli fűtés megoldására is eredeti ötlete van: a lakásokat „hőszivattyúkkal” fűtené, ugyanakkor ingyen ebédet adna minden craiovai elemi és középiskolás tanuló számára.

Ellenjelöltje, a város korábbi polgármestere – az éppen bűnvádi eljárás alatt álló – Olguţa Vasilescu megválasztása esetén folytatná már korábban elkezdett projektjeit. Így gyökeresen átalakítaná a közszállítást, a szakosított közhasznú társaságot gazdasági egységgé változtatná, és 50 új autóbuszt továbbá 30 új villamost vásárolnának. Ugyanakkor felújítanák a municípiumi kórházat, kicserélnék az iskolák bútorzatát.

A szociáldemokraták korábbi tagja, a ploiesti-i polgármesteri címre pályázó Daniel Savu megoldaná a város legnagyobb gondját, ami szerinte abban áll, hogy az emberek nem bíznak a polgármesteri hivatalban. Ezért teljes elszámolást ígér a közpénzek esetében, részletesen elmagyarázná a városlakóknak a polgármesteri hivatal minden döntését, gyökeresen változtatna a lakossági panaszok megoldásán, és következetes nyilvántartást vezetne a „lakosság elégedettségi fokáról”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?